Locul din România considerat „cel mai frumos vârf al Munților Apuseni”. A fost vizitat în trecut de regii Ferdinand și Mihai

25 octombrie 2023 6:02   Fapt divers

Deși este cu adevărat spectaculos, puțini au auzit de unul dintre cele mai importante puncte de atracție turistică ale județului Alba, fiind considerat „cel mai frumos vârf al Munților Apuseni”. Printre personalitățiile care au vizitat această zonă se numără Frantz Joseph (împărat al Austriei), Regele Ferdinand I de Hohenzollern, Regele Mihai, Avram Iancu, Gheorghe Dima, Vasile Goldiş, George Bariţiu, Timotei Cipariu și Axente Sever. Iată despre ce loc este vorba.

Știm deja că România are o mulțime de locuri spectaculoase, însă, majoritatea românilor nici măcar nu au auzit de multe dintre ele. Acesta este și cazul unuia dintre cele mai importante puncte de atracție turistică ale județului Alba, fiind considerat „Cel mai frumos vârf al Munților Apuseni”. Mai exact, este vorba despre Detunata Goală.

Detunata reprezintă una dintre cele mai spectaculoase atracții peisagistice ale Munților Apuseni, situată la o altitudine de 1.265 de metri, în partea denumită Munții Metaliferi, mai exact în zona comunei Bucium din județul Alba. Are un perete de stâncă cu o înălțime de 75 de metri, zone lipsite de pădure, iar o mare trenă de grohotiş, formată din fragmente ale coloanelor de rocă desprinse din masivul de piatră, este impresionantă în sine, atât prin masa uriaşă acumulată aici, cât şi prin dimensiunea acestor coloane căzute.

Declarată rezervaţie încă din 1936, Detunata Goală oferă probabil cele mai atrăgătoare peisaje din Carpaţi, datorită aspectului său cu totul neobişnuit, și face parte din aria de manifestare a vulcanismului din Munţii Apuseni, ce s-a manifestat în Munţii Metaliferi spre sfârşitul perioadei de înălţare în pannonian – cuaternar inferior.

„Cele mai importante puncte de atracție turistică ale județului Alba”

„Rezervația Naturală Detunata Goală este o arie protejată de interes național de interes geologic şi geomorfologic, situată pe teritoriul administrativ al comunei Bucium. Detunata Goală face parte din aria de manifestare a vulcanismului din Munţii Apuseni, ce s-a manifestat în Munţii Metaliferi spre sfârşitul perioadei de înălţare în pannonian – cuaternar inferior.

Rezervatia constituie un unicat geologic în România, datorită coloanelor de bazalt cu formă de prismă hexagonală. Are o suprafaţă de 24 de hectare și coloanele acesteia se întind pe o lungime de circa 600 de metri, iar peretele de stâncă are înălțimea de 75 metri. Detunata Goală împreună cu sora sa, Detunata flocoasă reprezintă două dintre cele mai importante puncte de atracție turistică ale județului Alba.

În afară de coloanele impresionante de bazalt, printre stâncile de bazalt putem găsi mica ferigă rară (Woodsia ilvensis) precum şi Crinul lui Janka )Lilium jankae) – element balcanic, iar pe culmea interfluvială apar tufe izolate de ienupăr”, prezintă rezervația cei de la Consiliul Județean Alba, relatează apuseni.info.

În anul 1852, împăratul Franz Joseph al Austriei a urcat la Detunata. Printre alte personalități care au vizitat Detunata Goală se numără: regele Ferdinand I al României, Regele Mihai (ultimul rege al României), Avram Iancu (conducătorul Țării Moților), Gheorghe Dima (Academia Română), Vasile Goldiș (Academia Română), Iosif Vulcan (Academia Română), George Barițiu (întemeietorul presei române din Transilvania), Timotei Cipariu (părintele filologiei române), Axente Sever (revoluționar), Ilie Măcelaru (președintele instanței Sibiu), Ion Agârbiceanu (preot în sat), Emmanuel de Martonne, Gheorghe Șincai, Ion Pop-Reteganul, Ecaterina Varga, etc.

Mai multe