Locul din România unic în Europa. Străinii sunt îndrăgostiți de această destinație

29 iulie 2023 19:30   Fapt divers

Locul unic din Europa de care străinii s-au îndrăgostit! Se află la noi în țară și ascunde o mulțime de minuni naturale ce merită vizitate! Este vorba despre „Gura Portiței”, satul unde merită să petreceți o vacanță de neuitat. 

Locul unic din Europa de care străinii s-au îndrăgostit

Locația se află la aproximativ 50 de kilometri de Tulcea, pe o fâșie îngustă de nisip între Marea Neagră și limanul Golovița din Delta Dunării. Numele vine de la  comunicarea din Marea Neagră și Lacul Golovița, sugerând această simbioză a faunei și florei celor două zone. În ultimii ani a devenit o alternativă excelentă pentru Vama Veche, fiind o zonă liniștită ce promite o experiență de vis.

De obicei, ajungi aici cu vaporașul din Jurilovca, Tulcea, însă, există și posibilitatea de a folosi autovehicule speciale pentru a ajunge pe drumul de coastă. Poți alege să vii fie dinspre Vadu, Constanța, trecând prin Periboina, fie dinspre Sfântu Gheorghe, Tulcea. Turiștii se pot caza atât în vilele, cât și în căsuțele de pe plajă amenajate special. În sezon tarifele pot varia între 300 și 995 de lei. 

Cum a fost descoperită Gura Portiței

Descoperirea istorică a acestui pitoresc sat pescăresc, în prima parte a secolului al XVIII-lea, reprezintă punctul de plecare al unei povești fascinante a acestui loc care găzduiește anual o mulțime de turiști. Astăzi, zona a devenit cunoscută drept un sanctuar al liniștii, izolată de agitația altor destinații de pe litoralul nostru. Fauna și flora sunt absolut superbe, iar liniștea locației sunt un motiv în plus să vizitați locația. 

Gura Portiței, o bijuterie naturală localizată în complexul lagunar Razim-Sinoe, servește drept un pod subțire ce leagă Marea Neagră de limanul Golovița. Cu mândrie, face parte din Rezervația biosferei Delta Dunării, un ecosistem prețios și fragil.

Printre aceste minuni naturale, răsare cetatea Argamum, martoră a trecutului îndepărtat al țării noastre. Sursele istorice o atestă drept cea mai veche așezare antică din regiune, iar ruinele sale, cum ar fi poarta și zidul de apărare, ne încântă și astăzi cu strălucirea lor de odinioară.

Legende vechi conferă acestor locuri un farmec aparte. Se spune că eroii Argonauți și-au făcut popasul aici, după ce au obținut legendara lână de aur. Cu toate acestea, o parte din taina cetății încă rămâne ascunsă, deoarece excavările arheologice nu au dezvăluit în totalitate bogățiile sale.

Astfel, cetatea Argamum rămâne o mărturie prețioasă a istoriei îndepărtate și a trecutului strălucit al acestor locuri învăluite în mister. Așa cum liniștea pescărească s-a preschimbat într-o adevărată oază de relaxare, aceste locuri minunate continuă să ne fascineze cu poveștile lor uluitoare.

Mai multe