Marele actor român găsit mort după ce i-a ironizat pe ruși de pe scenă. „El tic, eu tac, el tic, eu tac”

12 martie 2024 9:38   Fapt divers
Ultima actualizare:

A fost unul dintre cei mai mari actori ai neamului românesc. Cine nu a auzit de genialul Constantin Tănase? Nume lui este dus azi mai departe de Teatrul de Revistă din București. Tănase a avut o viață presărată cu multe greutăți, iar moartea lui a fost îndelung comentată. S-a spus că a fost ucis de Armata Roșie după ce, de pe scenă, i-a ironizat pe ofițerii ruși. Cupletul lui în care rostește Davai ceas, davai palton este celebru. Atunci a fost arestat, iar când a revenit în fața publicului, a rostit doar patru cuvinte, iar sala l-a aplaudat în picioare. Două zile mai târziu a fost găsit mort.

„Ceasul e ideea fixă a soldatului rus”

Constantin Tănase a fost poate cel mai cunoscut actor de teatru român din toate timpurile. S-a născut în 1880 într-o familie modestă. Marea lui bucurie de a fi admis la cursurile Conservatorului de Artă Dramatică din București a fost umbrită de chinul sărăciei. A ajuns cel mai apreciat actor de comedie din acele vremuri, iar serile la Cărăbuș unde se țineau spectacolele lui erau adevărate evenimente pentru bucureșteni. La moartea lui, România a suferit profund. Constantin Tănase a murit în anul 1945, pe 29 august, în Bucureşti, când ţara noastră era în plin proces de instaurare a regimului bolşevico-comunist.

Bucureştiul era sub ocupaţie rusească. De la scriitorul Mihail Sebastian a rămas următoarea povestire despre acele vremuri: „Soldații ruși vio*ează femei, opresc mașini în stradă, dau jos pe șofer și pasageri, se urcă la volan și dispar. Magazine prădate. După-masa, la Zaharia, au năvălit vreo trei și au răscolit casa de fier, de unde au luat ceasornice (…) azi-dimineață o tanchetă sovietică fugărind o mașină particulară pe care voia s-o confiște. Incidentele de stradă continuă. Trecători busculați ca sa dea ceasul. Ceasul e ideea fixă a soldatului rus”.

Coincidenţă sau nu, pe 29 mai 1945, la numai 38 de ani, scriitorul Mihail Sebastian moare, în urma unui accident de maşină pe Bulevardul Regina Maria din Capitală, în apropierea unei staţii de tramvai.

Constantin Tănase, pe scenă cu un ceas cu pendulă la gât: „El tic, eu tac, el tic, eu tac”

Celebrul actor Constantin Tănase a compus un cuplet, ironizând jafurile armatei sovietice:

„Rău a fost cu «was ist das»

Da-i mai rău cu «davai ceas»

De la Nistru pân’ la Don

Davai ceas, davai palton

Davai casă si moșie

Harașo, tovărășie!”

După mai multe reprezentații a fost arestat, amenințat cu moartea, și i s-a ordonat să nu mai joace piesa. Dar Tănase nu era omul ușor de intimidat. La următorul spectacol a apărut pe scenă într-un pardesiu imens, iar pe mâini avea înșirate mai multe ceasuri.

Spectatorii l-au aplaudat frenetic la apariție, deși actorul nu a scos nici un cuvânt. Apoi și-a deschis pardesiul, scoțând la iveală un imens ceas cu pendulă.

Arătând către acesta, a spus doar: „El tic, eu tac, el tic, eu tac”. Sala a aplaudat frenetic în picioare. Două zile mai târziu, chiar la un an de la intrarea rușilor în București, marele actor era mort. 

L-au omorât ruşii? Este o întrebare pe care românii și-au pus-o mulți ani după moartea marelui actor.

După ani de zile, nepotul actorului a venit cu o altă versiune: bunicul său a murit din cauza unui blocaj renal în urma unui tratament cu 20 de aspirine/zi, aplicat ca urmare a unei infecții faringiene survenită datorită consumului unei halbe de bere rece într-o zi călduroasă de vară.

Mai multe