Misterele Sfântului Mormânt! Ce au descoperit cercetătorii în locul unde a fost înmormântat Iisus Hristos
După cum știm prea bine, creștinii de pretutindeni sărbătoresc de Paște, Învierea Domnului, însă, deși au trecut 2 milenii de la acest eveniment, locul unde a fost depus trupul lui Iisus după răstignire rămâne învăluit în mister. În anul 2016 aici a avut loc un lucru fantastic, iar cercetătorii au avut ocazia să îl examineze atent.
Ce s-a întâmplat în 2016 la Mormântul Sfânt
Conform Bibliei, Iisus Hristos a fost îngropat într-un „mormânt săpat în stâncă”, iar la 3 zile a înviat. De-a lungul au avut loc dezbateri cu privire la locul precis al mormântului, oficial se crede că Biserica Sfântului Mormânt, ridicată în anul 326 d. Hr. este adevăratul mormânt. Este un punct cunoscut de către orice creștin, fiind și locul unde, în fiecare an, apare Lumina Sfântă. Ridicată cu sprijinul Sfintei Elena, mama Împăratului Constantin, această biserică este cunoscută ca fiind locul unde a fost depus trupul lui Hristos.
Al doilea loc despre care se presupune că ar putea fi mormântul lui Iisus a fost descoperit în 1867, tot în Ierusalim. Se pare că acesta corespunde mai bine descrierilor din vechime, drept un loc liniștit, în spatele zidurilor orașului, această locație fiind considerată a fi grădina lui Iosif din Arimateea. Foarte popular printre unii creștini, în acest loc s-au descoperit urme ale prezenței creștinilor încă din vechime, cum ar fi gravuri în diferite limbi, precum și o ușă de lemn cu marcajul „El nu este aici - pentru că a înviat.” Fiind sculptat în stâncă, de către mâna omului, acest loc se potrivește cu descrierile Bibliei, atrăgând și astăzi atenția cercetătorilor.
Totuși, iată că în privița Sfântului Mormânt din Ierusalim, unde apare Lumina Sfântă, cercetătorii au avut ocazia în anul 2016 să facă anumite cercetări. Astfel s-a putut afla că anumite părți din mormânt au rămas intacte, chiar și dup reconsdtrucția bisericii.
„Sunt absolut uimit. Îmi tremură puțin genunchii pentru că nu mă așteptam la așa ceva. Nu putem spune 100%, dar se pare că este o dovadă vizibilă că locația mormântului nu s-a deplasat de-a lungul timpului, lucru pe care oamenii de știință și istoricii se întreabă de zeci de ani”, a spus Fredrik Hiebert, arheologul rezident al National Geographic.