Nimeni nu observă acest detaliu! Mesajul secret, ascuns pe bancnota de 200 de lei
Banca Națională a României a emis de-a lungul timpului o varietate de bancnote, dar puțini sunt cei care cunosc faptul că fiecare dintre ele ascunde o poveste fascinantă. Să descoperim astăzi secretul din spatele bancnotei de 200 de lei, dedicată ilustrului poet Lucian Blaga.
Cu atât mai rar este să afli că România este singura țară din Uniunea Europeană care folosește un polimer special, adică plastic, pentru fabricarea bancnotelor, făcându-le astfel extrem de dificil de falsificat.
Cum se deosebesc bancnotele românești de ale altor țări
Bancnotele românești se deosebesc în mod unic în lume. Doar șase țări din întreaga lume folosesc exclusiv bancnote din polimer: România, Australia, Brunei, Papua Noua Guinee, Noua Zeelandă și Vietnam.
Banca Națională a României, prin intermediul Direcției Emisiune, Tezaur și Casierie, prezintă Consiliului de Administrație al BNR atât macheta bancnotei, cât și propunerile pentru personalitățile românești care să fie incluse pe aceasta.
Consiliul, împreună cu guvernatorul Mugur Isărescu, alege forma finală a bancnotei. În cazul bancnotei de 200 de lei, poetul Lucian Blaga a fost ales pentru a fi reprezentat.â
Textul ascuns de pe bancnota de 200 de lei
Bancnota de 200 de lei, cu un mesaj subtil ascuns în interiorul său, a fost introdusă în circulație la 1 decembrie 2006. Pe fața bancnotei se poate vedea portretul poetului Lucian Blaga (1895-1961), alături de o carte deschisă ce conține poemele sale. Textul este extrem de mic, făcându-l greu de citit.
„Autoportret
Lucian Blaga e mut ca o lebădă.
În patria sa
zăpada făpturii ține loc de cuvînt.
Sufletul lui e în căutare,
în mută, seculară căutare,
de totdeauna,
și până la cele din urma hotare.
El caută apa din care bea curcubeul.
El caută apa,
din care curcubeul,
își bea frumusețea și neființa”, este textul ascuns care apare pe bancnota de 200 de lei, cu Lucian Blaga.