O nouă speranță pentru energia nucleară. România dorește să aducă aceast tehnologie în țară

30 aprilie 2023 10:14   Fapt divers

În contextul  orașelor al căror consum de electricitate este din ce în ce mai greu suportat de rețeaua existentă, energia nucleară rămâne una dintre cele mai ignorate soluții de către autorități. Însă acest lucru se poate schimba odată cu apariția pe piață a unui nou tip de generatoare, care stârnesc interes chiar și în țara noastră.

Deja ne îndreptăm rapid spre o lume în care schimbarea climatică nu mai este doar un titlu înspăimântător în revistele de specialitate, ci o realitate care pune în pericol viața întregii umanități. Din ce în ce mai multe țări încep să se confrunte cu raționalizarea apei din cauza secetei, iar pe lângă clima tot mai haotică, o eventuală criză masivă de energie este dezbătută din ce în ce mai des în spațiul public. Iar în ciuda mai multor soluții propuse de specialiști, care oricum sunt fie puse greu in vigoare, fie deloc, cea mai eficientă sursă „alternativă” de energie nu este menționată decât foarte rar: cea nucleară.

Însă lunga epocă în care această variantă a rămas ignorate se poate apropia de final, deoarece în Statele Unite, unele companii private au dezvoltat un nou tip de generator, care stârnește interes chiar și în țara noastră. Potrivit informațiilor oferite de către adevarul.ro, este vorba despre SMR, adică „small modular reactors” (în română, mici reactoare modulare). O mulțime de localități din America sunt interesate de a instala SMR, pentru a înlocui vechile centrale de cărbune. Avantajul acestor reactoare, față de o centrală nucleară clasică, este faptul că sunt mult mai ieftine și pot fi construite mai repede, potrivit digi24.

România este interesată de această tehnologie

Deși mai multe companii lucrează la dezvoltarea acestor noi reactoare, până acum, numai cel aparținând firmei NuScale a primit o parte din aprobările necesare. Acestea au venit la 6 ani după ce compania a depus cererea de validare. NuScale avea în plan să pună în funcțiune pentru public primul SMR undeva în anul 2026, însă întârzierile birocratice au împins acest termen la 2030. Ritmul încet de care s-a lovit NuScale le cauzează pierderi importante, de ordin finaciar, iar există riscul ca întreg proiectul pe care compania îl pregătea deja cu unele orașe din Statele Unite să fie anulat.

România este și ea interesată de această tehnologie, iar în decembrie 2022, un contract a fost semnat, care autorizează NuScale să construiască o centrală nucleară ce folosește SMR, la Doicești.

Mai multe