De aici ar putea porni războiul nuclear!
O ciocnire între NATO şi Rusia nu va avea loc în Ucraina, ci într-o zonă-cheie de unde ar putea porni un război nuclear global, scrie adevărul.ro. Este vorba despre Arctica, locul unde marile puteri ale lumii îşi concentrează mai nou forţele ca să obţină resurse ce ar putea schimba echilibrul de putere pe glob.
„Mişcarea gheţii arctice influenţează din ce în ce mai mult politica mondială”, scrie Oleksi Izhak, şef al departamentului Institutului Naţional de Studii Strategice, pentru publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli.
Citește și: SUA au pregătit Ucraina pentru contraofensiva împotriva Rusiei
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat pentru prima dată zona arctică în funcţia sa actuală la sfârşitul lunii august. Ca politician norvegian, înţelege bine problemele arctice şi a vizitat de multe ori Cercul polar. Dar vizita în zona arctică a Canadei a fost o premieră într-un anumit fel. Secretarul general al Alianţei nu rezolvă problemele militare practice. Prin urmare, vizita sa la instalaţiile Comandamentului de Apărare Aerospaţială Nord-American poate fi considerată simbolică. Totuşi, acest simbolism indică atenţia politică acordată Arcticii de NATO.
Arctica va rămâne o zonă-cheie
În noul Concept Strategic al Alianţei, adoptat în luna iunie a acestui an, Arctica nu este menţionată oficial. Vorbeşte despre acţiunile dis-tructive ale Rusiei în Nordul Îndepărtat şi despre consecinţele schimbărilor climatice. Dar, pe de altă parte, Consiliul Arctic se va transforma în curând într-un alt Consiliu NATO-Rusia.
Interesant de urmărit: Ce impact ar avea o bombă nucleară lansată peste București, Timișoara, Iași, Cluj, Brașov și Constanța. Efectul dezastruos al Tsar Bomba
Vizita lui Stoltenberg la radarul arctic al Comandamentului de Apărare Aerospaţială din America de Nord ne-a reamintit că, atât timp cât Rusia şi China sunt puteri nucleare dispuse să provoace SUA, Arctica va rămâne o zonă-cheie a unui război nuclear global teoretic posibil. Dacă s-ar întâmpla, majoritatea loviturilor aeriene şi cu rachete şi o parte semnificativă a loviturilor navale ale forţelor nucleare ar fi efectuate prin Arctica.
„Cea mai scurtă cale a rachetelor ruseşti spre America de Nord este pe deasupra Polului Nord. Capabilităţile Rusiei în Nordul Îndepărtat sunt o provocare strategică pentru Alianţă. NATO trebuie să-şi sporească prezenţa în Arctica”, este de părere Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Ce este Consiliul Arctic
Consiliul Arctic este un forum interguvernamental la nivel înalt care abordează problemele cu care se confruntă guvernele cu teritorii în zona arctică și populația indigenă. Organizația a fost înființată la 19 septembrie 1996.
În prezent, opt țări exercită suveranitatea asupra terenurilor din cadrul cercului polar arctic, iar acestea constituie statele membre ale consiliului: Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia, Suedia și Statele Unite. Alte țări sau grupuri naționale pot fi admise ca state observatoare, în timp ce organizațiile care reprezintă preocupările popoarelor indigene pot fi admise ca participanți permanenți indigeni.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!