Economia Rusiei începe să o ia la vale! Petrolul, ultimul pilon de rezistență

Au trecut 6 luni de când Rusia a lansat primul atac asupra Ucrainei. În acest timp, Rusia s-a plafonat într-un război de uzură. Totuși, situația nu este atât de neagră. O analiză a CNN ne arată că economia Rusiei bazată pe petrol se menține mai bine decât s-ar fi așteptat orice analist. 

Economia Rusiei se află pe o pantă descendentă
Economia Rusiei se află pe o pantă descendentă

Andrei Nechaev, fost ministru al Economiei în Rusia, relatează pentru CNN faptul că este un mare sprijin economic faptul că India și China continuă să cumpere petrol ieftin de la Rusia.

Cu toate acestea, atât fostul ministru, cât și alte date ale analiștilor susțin că economia țării și-a început deja declinul și că sancțiunile din partea Occidentului o vor condamna la o perioadă lungă de stagnare.

La suprafață nu se observă o mare schimbare, cel puțin deocamdată. Singura schimbare vizibilă cu ochiul liber ar fi  prezența anumitor magazine goale, care obișnuiau să comercializeze produse ale unor branduri internaționale de mare anvergură.

În momentul de față are loc un proces de înlocuire a unor branduri care au ales să nu-și mai asocieze imaginea cu statul rus. De exemplu, acum unitățile McDonalds se numesc „Vkusno i Tochka” („Gustos și atât”), iar cafenelele Starbucks poartă numele de Star Coffee.

Economia e susținută de banca centrală a Rusiei

Refuzul companiilor vestice de a se mai afilia cu Rusia, sancțiunile occidentale în ce privește exportul și sistemul financiar nu au impactat atât de mult Rusia pe cât se preconiza.

Pe de altă parte, rubla rusească a suferit un declin crunt comparativ cu dolarul american, după ce Statele Unite au „înghețat” jumătate din rezervele de valută străină ale țării, adică echivalentul a 600 de miliarde de dolari.

În acest moment, dobânzile sunt mai mici față de cum erau înainte de începerea războiului, iar Banca Centrală a Rusiei susține că inflația, ajunsă la 18%, va fi la o valoare cuprinsă între 12% și 15% până la sfârșitul acestui an.

De asemnea, Banca Centrală a revizuit și prognoza pentru economie, așteptându-se la o scădere cuprinsă între 4% și 6%. În aprilie, estimarea era între 8% și 10%. Fondul Monetar Internațional, însă, se așteaptă la o contracție de 6% a economiei rusești.

Rusia s-a asigurat că nu va fi luată prin surprindere de criză

CNN relatează că sancțiunile din 2014, după anexarea Crimeei, au pregătit statul rus pentru criza care ar preceda în urma atacurilor asupra Ucrainei. Astfel, regimul de la Kremlin a avut 8 ani la dispoziție pentru a-și pune planurile la punct.

Nechaev spune că „ieșirea MasterCard și Visa (de pe piața rusă) abia dacă au afectat plățile interne, deoarece Rusia avea pregătit propriul sistem alternativ de plăți”.

În 2017, Rusia și-a înființat propriul sistem de procesare al tranzacțiilor și propriul card, denumit „Mir”.

Chris Weafer, partener fondator al unei companii de consultanță financiară care consiliază companiile multinaționale din Rusia și Eurasia, a dezvăluit pentru CNN modul în care Rusia a reușit să obțină „copii” ale unor branduri ca și McDonalds și Starbucks de care cetățenii încă se pot bucura.

Acesta spune că „după 2014, multe companii occidentale au cedat presiunilor Rusiei și au realizat lanțuri de furnizori locali. Astfel, când companiile s-au retras, a fost relativ ușor să se găsească cumpărători care să țină aceste branduri în picioare prin simpla schimbare a ambalajului și designului”.

CNN a mai adăugat că strategia folosită de Rusia, anume a oferi o nouă identitate brandurilor occidentale, este importantă, însă principala sursă de venituri guvernamentale este sectorul energetic.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) menționează că veniturile Rusiei din vânzarea de petrol și gaze către Europa s-au dublat în perioada martie-iulie 2022 comparativ cu media aceleiași perioade din anii trecuți. În plus, datele indică faptul că livrările de gaze spre Europa au scăzut cu aproximativ 75% în ultimele 12 luni.

Asia se bucură de petrolul rusesc pe care Europa nu-l vrea

CNN susține că situația e diferită în ce privește petrolul. AIE estima în luna martie că, începând cu luna aprilie, vor dispărea de pe piață circa 3 milioane de barili de petrol rusesc, ca urmare a sancțiunilor Occidentale. Lucru care nu s-a întâmplat.

Rusia și-a menținut nivelul de export al petrolului, cu toate că analiștii de la Rystad Energy (o companie independentă de cercetare energetică cu sediul în Ohio –n.red.) menționează că Rusia a suferit o ușoară scădere pe perioada verii.

Firma spune că Rusia a găsit noi clienți în Asia, petrolul fiind transportat pe mare. În luna iulie, proporția era de 56% comparativ cu 37% în iulie 2021.

Între lunile ianuarie și iulie, importurile Chinei de petrol rusesc au crescut cu aproximativ 40% față de același interval anul trecut, asta în ciuda faptului că a exista o reticență a Chinei în a lua partea Rusiei în primă instanță.

Nivelul de trai a scăzut considerabil 

Cetățenii Rusiei sunt afectați de inflația globală, razboiul cu Ucraina accentuând o problemă pe care deja o aveau, anume o criză a costului vieții.

Nechaev spune că „în ce privește nivelul de trai, dacă îl măsori prin veniturile reale, Rusia s-a întors înapoi cu 10 ani.”

Guvernul încearcă să diminueze situația prin creșterea veniturilor. Acesta a anunțat că se are în vedere creșterea pensiilor, dar și a salariului minim cu 10 procente. 

Ba mai mult, regimul a setat un sistem prin care angajații companiilor care și-au retras activitatea din Rusia, pot fi transferați temporar spre alt angajator fără a încălca contractul de muncă.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net