Orașul cuprins de întuneric. Oamenii stau în beznă timp de 65 de zile pe an, fără să vadă Soarele

29 iulie 2023 18:00   Fapt divers

Știai că există un oraș în care oamenii nu văd Soarele timp de 65 de zile pe an? Ei bine, nu e o glumă, acest fenomen chiar are loc. În ciuda faptului că pare un oraș arctic obișnuit, în Utqiagvik din Alaska, cunoscut și sub numele de Barrow, întunericul cuprinde această regiune două luni în fiecare an. 

Cei 4.000 de locuitori ai unui oraş din Alaska, Utqiagvik, denumit anterior Barrow, au parte de lucruri greu de imaginat, și anume, timp de 65 de zile, orașul este cufundat în întuneric, iar ei nu văd deloc Soarele în aceste două luni, în fiecare an. Astfel, de pe 18 noiembrie, până pe 23 ianuarie, oamenii stau în beznă.

Și totuși, pare un oraș arctic obișnuit, cu o climă rece și imagini sumbre, fiind unul dintre cele mai înnorate oraşe de pe Pământ, iar locuitorii au meserii normale pentru această zonă, precum în cadrul industriei de petrol, munca la stat, în timp ce unii se bazează pe turism pentru a se descurca.

În Utqiagvik, Soarele a răsărit doar 64 de minute

Deși Utqiagvik nu este singurul oraș din Alaska care are parte de acest fenomen, este primul oraș care a experimentat noaptea polară, fiind una dintre cele mai nordice comunităţi din lume. Iar dacă credeai că asta este tot, ei bine, te-ai înșelat. Tot în acest oraș s-a înregistrat și cea mai scurtă zi a anului, când Soarele a răsărit doar 64 de minute. Alt lucru interesant este faptul că au loc și alte fenomene naturale spectaculoase, spre exemplu, soarele de la miezul nopții – fenomen natural ce are loc în lunile de vară, când Soarele strălucește timp de 24 de ore pe zi.

Destul de interesant, nu? Două luni de întuneric ar putea suna îngrozitor, mai ales pentru o regiune în care nici temperaturile nu sar de zero grade Celsius. Dar, chiar dacă timp de 65 de zile este cufundat în întuneric, locuitorii abia așteaptă să se bucure de cele 80 de zile fără apus de Soare, din 11 mai, până pe 18 august,

Mai multe