Orașul din România cu 40.000 de locuitori care a prins viață cu ajutorul fondurilor europene: „S-a transformat sub ochii mei”

16 noiembrie 2024 4:00   Fapt divers
Ultima actualizare:

Un oraș din România cu doar 40.000 de locuitori a prins viață cu ajutorul fondurilor europene. Alex Prunean, reporter al știrilor Observator, care s-a născut aici, a mărturisit că nu s-a gândit niciodată să plece, mai ales că se dezvoltă într-un ritm alert și s-a schimbat enorm de mult de la Revoluție. Mai exact, este vorba despre orașul Dej.

M-am născut în Dej, un oraş cu nici 40.000 de oameni şi tot atâtea poveşti. Poveşti pe care am început să le spun la televizor din 2010, de când am devenit reporter. E un oraş mic, dar cu personalitate. Ca mine. Poate de aceea nu m-am văzut şi nu mă văd plecat niciodată de aici. E locul în care am scris prima ştire şi locul în care am devenit vocea celor «neauziţi». Şi la rău, dar şi la bine.

Oraşul cu oamenii lui s-a transformat sub ochii mei. Aici am văzut principalul avantaj al aderării la Uniunea Europeană şi ce pot face banii europeni. În ultimul deceniu au fost atrase fonduri în valoare de peste 180 de milioane de euro, iar acest lucru se vede la fiecare pas”, povestește Alex Prunean, reporter al știrilor Observator.

Dej, orașul din România care a prins viaţă cu fonduri europene

Numai în ultimii 10 ani, Dej a atras peste 18.000 de milioane de euro. Centrul istoric pare ca nou, cu zona pietonală mărită și practic dublată de la 3.000 la 7.500 de metri pătrați. Au fost plantați copaci, au fost înlocuite trotuarele, cu ajutorul de 7 milioane de euro bani europeni, nerambursabili. De asemenea, tot cu bani europeni, Biserica Reformată, construită în 1456, un important monument al centrului istoric, a intrat pe mâinile constructorilor.

Infrastructura orașului a fost schimbată radical cu ajutorul a peste 60 de milioane de euro, sumă folosită nu numai pentru repararea străzilor, trotuarelor și aleilor, ci și pentru cumpărarea de autobuze. Flota de autobuze a devenit complet electrică. În plus, o pădure din oraș a fost transformată într-un parc de 170.000 de metri pătrați.

Dar Dej este unul dintre exemplele fericite. Datorită fondurilor europene, există și alte orașe și municipalități care au fost dezvoltate, indiferent dacă sunt mai armonioase sau nu. Dar, din păcate, există și aglomerări urbane care nu au avut noroc de această oportunitate. Din 2014 până în 2020, România a atras doar 30% din fondurile europene disponibile pentru țara noastră, fiind pe penultimul loc în Uniunea Europeană ca rată de absorbție.

Mai multe