„OZN-ul” comunist de care s-a ales praful. Cum arată clădirea-monument care a fascinat Europa

28 august 2024 10:06   Fapt divers

Construită la o altitudine de 1.400 de metri, pe un vârf al Munţilor Balcani din Bulgaria, clădirea-monument Buzludzha este în ruină de peste 30 de ani, de la căderea comunismului. Inaugurată în 1981 ca simbol al socialismului triumfător, uriașa construcție circulară, care poate găzdui 400 de vizitatori în același timp, este una din cele mai misterioase clădiri din epoca totalitară.

Finalizat în 1981, după șapte ani de muncă și peste 10 milioane de dolari investite, „OZN-ul” situat foarte aproape de țara noastră se găsește în vârful Munților Balcani, la o altitudine de 1.400 de metri. Monumentul Buzludzha, cu două săli circulare, care au pereții decorați cu peste 243 de metri pătrați de mozaicuri ce prezintă diferite activităţi elogiate în propaganda comunistă, continuă să-i uimească pe puţinii turişti care ajung până aici.

Cupola este înaltă de 15 metri, în timp ce bolta acesteia, pe lângă simbolurile comunismului, secera și ciocanul, are inscripționat mesajul: „Proletari din toate țările, uniți-vă!”. Cupola structurii este acoperită cu 30 de tone de cupru. În spatele monumentului bulgar se află o coloană înaltă de 70 de metri. Aceasta simbolizează steagul comunist și este formată din două stele înalte de 12 metri, realizate din sticlă rubinată.

A fost abandonată după căderea regimului comunist

Steaua sovietică care împodobește turnul Buzludzha era de trei ori mai mare decât cea din Kremlin, iar din 1980, întreținerea clădirii se realizează între Guvern, Prefectură și Primăria Stara Zagora.

De altfel, mulți bulgari consideră că dacă ar fi restaurat, monumentul ar atrage și mai mulți turiști. Bineînțeles, este cunoscut ca „OZN” datorită formei sale care seamănă cu o navă spaţială. Abandonată după căderea regimului comunist în 1989, clădirea este degradată, astfel că este închisă pentru public.

Monumentul ciudat a fost construit în 1891 pentru a comemora o întâlnire secretă a socialiștilor condusă de Dmitar Blagoev, care a pus bazele Partidului Social Democrat Bulgar, care a devenit ulterior precursorul Partidului Comunist, conform descoperă.ro.

Mai multe