În ce oraș din România, Nicolae Ceaușescu a construit primul zgârie-nori. Inspirația venea din serialul Dallas

Ultima actualizare:

Palatul Administrativ din Satu Mare a fost primul „zgârie-nori” al perioadei ceaușiste. O bună bucată de timp a fost cea mai înaltă clădire din România și e printre cele mai înalte din Ardeal. În ţară, doar Casa Presei Libere o depăşea.

Palatul Administrativ din Satu Mare Foto: Facebook
Palatul Administrativ din Satu Mare Foto: Facebook

Primul zgârie-nori, construit în Satu Mare

La Satu Mare, în debutul anilor 70, avea să înceapă construcția Palatului Administrativ din oraș. Ceaușescu voia ca această clădire să fie replica zgârie-norilor pe care îi vedea în serialul Dallas.

Pe cât de uriașă, pe atât de inospitalieră pare să fie clădirea, păstrând parcă un aer straniu din epoca trecută.  În același timp, construcția are un imens potențial arhitectural, adăpostind mai multe instituții ale administrației publice: Consiliul Județean, Prefectura, Primăria Satu Mare, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național etc.

Palatul Administrativ rămâne un reper pentru județul Satu Mare

Deasupra ultimului etaj se află un amfiteatru care îți oferă o panoramă asupra întregului oraș. De aici vezi cum Someșul împarte Satu Mare în două: pe malul drept fiind așezat orașul vechi, iar în stânga se întind cartierele de locuințe Micro. Doar din cauza epocii de tristă amintire în care a fost construit, Palatul Administrativ nu devine brandul orașului. 

Cu toate criticile și discuțiile pe care le naște, Palatul Administrativ rămâne un reper pentru județul Satu Mare și o urmă a vremurilor trecute, cu toate sacrificiile făcute.

Clădirea naşte controverse cu privire la frumuseţea sa

Realizată în perioada vechiului regim, într-un anume stil arhitectonic specific în general ţărilor comuniste, clădirea naşte controverse cu privire la frumuseţea sa. A fost construită în perioada 1972-1984 lângă centrul vechi al municipiului Satu Mare, după proiectul arhitectului Nicolae Porumbescu din Iaşi, ajutat de către sătmăreanul Ludovic Gyure.

Directivele PCR au fost trasate foarte clar proiectanţilor, în sensul că Palatul Administrativ trebuia construit pe malul râului Someş şi urma să fie sediul politic şi administrativ al judeţului. Cu 15 etaje şi o înălţime de 97 de metri, clădirea este una din beton masiv, are 12.000 de metri pătraţi, iar deasupra este amenajat un amfiteatru în aer liber de unde se poate admira panorama oraşului.

A costat trei miliarde de dolari 

Lucrările au început în 1972, pe locul stabilit, dar constructorii s-au confruntat încă de la început cu probleme. Zona în care urma să fie construită clădirea era una nisipoasă şi trebuia consolidată.

După ce au fost rezolvate toate aceste probleme, s-a trecut la turnarea fundaţiei. Aceasta s-a încheiat dupa doi ani de zile. Proiectul a continuat cu înălţarea clădirii propriu-zise, care trebuia să reflecte armonia în care trăiesc pe meleagurile sătmărene etnicii maghiari, germani şi români. Lucru de altfel simbolizat de cele trei turnuri ale palatului. În anul 1984 s-au încheiat lucrările, iar prima persoana care şi-a ocupat biroul a fost prim-secretarul PCR al judeţului Satu Mare, Maria Bradea. Pentru realizarea gigantului au muncit aproximativ 1000 de persoane iar costul acestuia se ridica undeva la 54 de miliarde de lei, adică aproximativ trei miliarde de dolari, la cursul BNR din 1985.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Meghan Markle în Columbia Foto Profimedia jpg
PAG 3 MAIN Inundații la Slobozia Conachi 1 FOTO Tudor Neacșu jpg
submarinul titan profimedia jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net