Pasărea de curte cu carnea neagră care se vinde cu 2.200 de euro. Cine o are se poate îmbogăți. Cum arată?

22 noiembrie 2024 13:41   Fapt divers
Ultima actualizare:

Găinile pe care le întâlnim cel mai des sunt albe, roșcate sau pestrițe alb cu negru. Ayam Cemani este o rasă exotică de găină, neagră complet în exterior, penele, ciocul, creasta, picioarele, dar și în interior, mai precis carnea și oasele sunt tot negre. Culoarea lor neagră se datorează unui exces de pigmentație numit melanism.

Carnea lor are mai multe beneficii pentru sănătate

Vorbim de o hiper-pigmentare care colorează țesutul în negru cauzată de o mutație complexă a genei endo-telina trei. Mutaţia acţionează asupra tuturor celulelor corpului încă din stadiul de embrion, care este plin de celule negre, de la oase până la cioc.

Pigmentul negru din oase, organe și cioc nu are niciun impact asupra vieții găinilor, dar le-a făcut celebre, ca sursă de hrană, pentru oameni. Carnea cu multă melanină este considerată mai valoroasă decât carnea găinilor obișnuite și ar putea avea și anumite beneficii pentru sănătate.

Un exemplar poate costa până la 2.200 de euro

De multă vreme se crede că această carne are acțiune benefică în cazul diabetului, anemiei, dar şi a crampelor. Nu degeaba Ayam Cemani este considerată una dintre cele mai scumpe rase de găini din lume: un exemplar poate costa până la 2.200 de euro, motiv pentru care mai sunt supranumite și "Lamborghini al păsărilor de curte".

În mod surprinzător, ouăle acestor găini nu sunt negre, ci crem. Acestea depun de la 60 pana la 80 de ouă pe an, în comparație cu alte rase, care depun chiar si 250 de ouă pe an. Un alt aspect particular legat de această rasă de găini este acela că singura modalitate de înmulţire este incubarea, având în vedere faptul că găinile Ayam Cemani nu clocesc.

Diferența dintre mascul și femele

Sunt găini de dimensiuni medii, ajung să cântărească circa 2-2,5 kg în cazul masculilor și sunt pline de energie. Au pieptul mare, spatele nu foarte lung, aripi lungi și cap de dimensiuni mari, cu ciocul ușor curbat. Femelele cântăresc ceva mai puțin, ajung la maxim 2 kg și pot fi de un negru și mai intens decât cocoșii. Depun într-un an circa 80 de ouă, însă acestea nu sunt de culoare neagră.

Aceste găini negre sunt considerate aducătoare de noroc, iar în culturile indigene din arhipelagul asiatic unde își au originea le sunt atribuite chiar virtuți sacre: localnicii cred că fac legătura între oameni și sferele sacre și sunt implicate în diferite ritualuri. În Europa, primele găini Cemani au fost importate în 1998 în Olanda, iar actualmente se regăsesc și în crescătorii din Germania, Franța, Italia, Cehia și Slovacia, dar și Statele Unite.

Mai multe