Poetul genial care ar fi venit beat la școală și ar fi bătut un profesor. A scris istorie în limba română

7 septembrie 2024 13:18   Fapt divers

George Coșbuc este, fără doar și poate, unul dintre cei mai renumiți poeți din întreaga istorie românescă. Iar pe lângă poeziile sale, el s-a distins de-a lungul carierei și ca traducător și critic literar. Însă, în ciuda faimei sale, puțini români își mai amintesc atăzi de un episod de-a dreptul uluitor din copilăria poetului. Se pare că el și-ar fi bătut un profesor în timpul orei!

În ciuda faimei de care se bucură, puțini români mai știu astăzi faptul că George Coșbuc a avut o copilărie destul de agitată, iar poate că cel mai surprinzător episod din primii săi ani de viață a fost momentul în care și-a bătut un profesor chiar în timpul orelor.

Despre acest lucru s-a scris prima oară în 1934, la 16 ani după moartea poetului, iar povestea s-ar fi petrecut pe când George Coșbuc avea numai 12 ani. Se pare că ar fi mers la o nuntă în Lucșa, o comună învecinată, unde a petrecut până în zori. Din păcate, a doua zi, Coșbuc a ajuns la școală mahmur.

Și-a bătut unul dintre profesori

Profesorul în cauză ar fi fost Ion Mălaiu, care preda istorie chiar la prima oră, dimineața. El a observat imediat că tânărul elev era obosit, așa că i-a cerut să vorbească despre cauzele și consecințele Războiului de Șapte Ani.

Desigur, Coșbuc nu era deloc pregătit pentru așa o cerință, așa că a început să vorbească despre nunta la care a fost în noaptea precedentă. Profesorul Mălaiu și-a ieșit rapid din fire și a decis să îi aplice o corecție fizică elevului.

George Coșbuc avea doar 12 ani când s-a petrecut totul

Însă, lucrurile au luat rapid o întorsătură de-a dreptul ireală, pe care profesorul de istorie nu ar fi putut-o anticipa niciodată.

Furios la culme, George Coșbuc ar fi aruncat un scaun în capul profesorului, iar apoi a fugit pe gamul clasei. Acest episod a fost consemnat și în anumite biografii ale poetului, iar numai intervenția tatălui său l-ar fi scăpat pe tânăr de la exmatriculare.

Mai multe