Povestea fascinantă a regelui Daciei. Incredibil ce au făcut romanii cu capul lui Decebal
Decebal, unul dintre cele mai populare figuri din istoria țării noastre, a condus Dacia între anii 87 și 106. În această perioadă, regatul a înflorit, deși dacii au luptat atunci în mai multe războie cu Imperiul Roman.
Atunci, în vremea când Decebal era rege, regatul Dacia se întindea în Transilvania, Banat, Oltenia, centrul și sudul Moldovei.
Celebrul conducător dac Decebal, spun istoricii, s-ar fi născut undeva între anii 55 și 60 după Hristos și a ajuns în fruntea Daciei, în anul 87, după ce puterea i-a fost oferită de bunăvoie de către regele Duras.
Cât de puternic a fost, de fapt, Decebal
Decebal a avut un rol foarte important în organizarea Daciei și a modului în care s-au purtat războaiele cu romanii. De altfel, scena morții sale, prezentată pe Columna lui Traian din Roma, îl înfățișează pe regele dac ca pe un mare războinic, care a preferat să se sinucidă decât să fie luat prizonier.
Vitejia despre care aminteau istoricii nu i-a salvat pe daci din faţa cuceritorilor romani, chiar dacă soarta celor două războaie purtate la începulul celui de-al doilea secol a fost de multe ori schimbătoare.
Războaiele daco-romane au fost plănuite din vremea generalului Cezar, însă moartea acestuia, urmată la scurt timp de moartea lui Burebista, a amânat invazia. Un personaj legendar din vremea războaielor daco-romane a fost Decebal.
„Decebal, regele dacilor, era priceput în ale războaielor şi iscusit la faptă, ştiind când să năvălească şi când să se retragă la timp, meşter în a întinde curse, viteaz în luptă, ştiind a se folosi cu dibăcie de o victorie şi a scăpa cu bine dintr-o înfrângere: pentru cari lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut”, relata Dio Cassius, istoricul latin care a prezentat în detaliu războaiele daco-romane.
Dacii au luptat împotriva celei mai mari forțe militari din Antichitate
Potrivit istoricilor, dacii au înfruntat atunci cea mai mare forţă militară din Antichitate, iar scenele, care arată eforturile şi sacrificiile făcute de războinicii daci conduşi de Decebal, sunt prezentate pe Columna lui Traian, din Roma.
Atunci când a fost la un pas să fie capturat, Decebal a știut că urma să fie târât în robie, dar mândria lui nu suporta o asemenea ruşine şi de aceea a preferat să-şi curme singur viaţa, a menționat istoricul Ioan Horaţiu Crişan, potrivit adevarul.ro.
Romanii i-au tăiat capul lui Decebal și l-au dus la Roma pentru a fi batjocorit de oameni. Capul ar fi fost aruncat pe treptele Gemonii, un loc special unde erau aduse trupurile dușmanilor împăratului roman. Decebal a fost un personaj de legendă care a reușit să se împotrivească cu succes, în mai multe rânduri, marelui Imperiu Roman.
Vestea despre moartea lui Decebal a ajuns în toate colțurile imperiului, chiar și într-o perioadă în care informația ajungea cu greu dintr-o parte în alta, potrivit descoperirilor arheologice. Acest lucru îl face, fără nicio urmă de îndoială, unul dintre cei mai mai lideri ai acelor timpuri.