Povestea incredibilă de iubire dintre George Enescu și Maria Cantacuzino. A cunoscut-o când era căsătorită și avea doi copii

7 mai 2024 9:04   Fapt divers

Viața compozitorului român George Enescu a fost presărată de nenumărate amăgiri și dezamăgiri pe plan personal. Cu toate că a fost înzestrat cu capacitatea de a-și exterioriza trăirile interioare prin intermediul vieții sale artistice. Care au fost evenimentele marcante în existența acestuia. 

Zilele trecute s-au împlinit 69 de ani de la trecerea în neființă a marelui violonist, pianist, compozitor şi profesor George Enescu, care a avut o poveste de viață traumatizantă. Cum a ajuns să aibă o relație cu Maria Cantacuzino. 

Povestea de viață a lui George Enescu 

George Enescu s-a născut în nordul Moldovei, județul Dorohoi, pe data de 19 august 1881. Regretatul compozitor provenea dintr-o familie modestă, fiind cel de-al optulea copil al părinților care înainte de a-l aduce pierduseră alți șapte. 

Pasiunea pentru muzică a descoperit-o la vârsta de cinci ani, în momentul în care tatăl său l-a prezentat unui profesor din Iași. La recomandarea acestuia, Enescu a ajuns să-și continue studiile la Viena la vârsta de 13 ani. 

Prima sa creație a fost concepută la vârsta de 15 ani și s-a  numit „Poema Română”. 

Pe partea sentimentală, George Enescu a trăit o cutremurătoare poveste de dragoste cu Maria Cantacuzino, femeia cu care s-a căsătorit în anul 1937 și cu care a rămas împreună până în ultimele clipe ale vieții. 

Artistul și-a cunoscut soția, pe Măruca, așa cum era alintată, în Sinaia, la Castelul Peleș, unde mai mereu era invitat de către regina Regina Elisabeta a României. 

  În „Destăinuiri despre George Enescu”, Ilie Kogălniceanu anunța faptul că artistul și-a cunoscut soția în perioada în care aceasta era deja căsătorită cu Mihai Cantacuzino, fiul omului politic George Grigore Cantacuzino, împreună cu care avea doi copii. Dese erau momentele în care Enescu era invitat de către soțul ei să cânte la seratele mondene. 

„Enescu acceptase, n-avea încotro, poziţia de cântăreţ de curte în casa Marucăi”, scria Kogălniceanu.

În anul 1928, soțul Mărucăi se stingea din viață din cauza unui accident de mașină. Nu a renunțat la numele de Cantacuzino nici măcar după moartea soțului. 

„După căsătoria lor din 1938, Maruca şi Enescu au locuit în clădirea din spatele Palatului Cantacuzino, care îi rămăsese Marucăi după moartea soţului ei, Mişu Cantacuzino. Enescu a preferat odăile mai liniştite şi mai modeste din spate. Îl deranja monumentalitatea palatului, unde soţia sa ţinea celebrele serate muzicale. El era un om foarte modest, un muzician care prefera să călătorească cu trenul la clasa a doua”, povestea muzicologul Viorel Cosma, autorul mai multor cărți despre George Enescu, într-un interviu acordat revistei Formula As.

Mai multe