Povestea orașului rusesc din Apuseni proiectat la Moscova și ridicat de ruși în patru ani. Are ceva unic

4 septembrie 2024 11:30   Fapt divers
Ultima actualizare:

Într-o dimineață din anul 1952, toboșarul satului trecea important pe uliță și anunța din toți bojocii sătenii să meargă repede să își strângă recoletele pentru că în satul lor se va construi un oraș. Și așa a fost. În același an sute ruși s-au instalat în acest loc din Apuseni și au construit în patru ani o urbe cu 25.000 de familii.

Ștei, orașul din Apuseni proiectat la Moscova

  „Au venit rusii cat frunza si iarba. Si au inceput sa coboare din tren, si-au coborat si tot au coborat… pana ne-am saturat noi sa stam si sa ne tot uitam dupa ei. Au descarcat scanduri si materiale de constructie pe care le-au carat la marginea gradinilor cu varza...”, este o mărturie a unui martor care a asistat la venirea rușilor în toamna anului 1952.

Până în 1956 satucul cu nici 200 de case a fost transformat într-un oraș cu 25.000 de locuitori. Au fost ridicate zeci de blocuri și barăci de locuit, un palat administrativ, cinci cinematografe, trei ringuri de dans, două școli, o baza sportivă, restaurant și magazine.

Oamenilor, care populau satul li se spunea „scarțaveți” din cauza recoltelor vaste de castraveți. Și erau cunoscuți că se ghidau în viață după principiul „fie ce-o fi, numai să ne lase lumea-n pace”.

Peste patru ani, localnicii din Ștei s-au văzut orășeni, când printr-un decret, satul a fost transformat în oraș, scrie bihorinimagini.ro.

Ștei, bogat în uraniu și cu străzi unice în România

Proiectarea întregii urbe a fost realizată de un arhitect rus, direct la Moscova, ceea ce explică dispunerea străzilor, care sunt paralele și deosebit de lungi, ceea ce le face unice în România.

 În 1958, guvernul Gheorghe Gheorghiu-Dej a schimbat numele orașului în “Doctor Petru Groza”, dar în 1996 se revine la vechea denumire, “Ștei”.

Prosperitatea orașului a fost legată de exploatarea intensă a uraniului din bazinul minier Băița, care a durat aproximativ un deceniu.

Unele surse vorbesc că din mina „Avram Iancu,” s-ar fi extras peste 300.000 de tone în decursul a 10 ani.

Această exploatare intensivă a uraniului nu a adus doar beneficii economice, ci și o creștere demografică semnificativă, atrăgând muncitori din diverse părți ale țării.

Începând cu anul 2019, orașul Ștei a fost inclus în ruta culturală europeană ATRIUM, care cuprinde orașe europene cu arhitectură totalitaristă.

În 2020, orașul Ștei a fost desemnat Stațiune turistică de interes local printr-o Hotărâre de Guvern.

Mai multe