Prima pandemie globală cunoscută din istorie. Și-au pierdut viața peste 50 de milioane de oameni
O pandemie devastatoare, considerată a fi prima din istorie, a avut loc în urmă cu peste 1.600 de ani și a lovit mari părți din Europa, Asia și Africa de Nord, ucigând peste 50 de milioane de oameni și distrugând aproape un imperiu.
Agenții patogeni, fie că sunt viruși, bacterii sau alte microorganisme, au fost întotdeauna dușmani și pericole potențiale pentru omenire. De multe ori în istorie, bolile au scăpat de sub control și au avut efecte devastatoare asupra sănătății, societății și politicii. Prima pandemie cunoscută din istorie a avut loc în secolul al VI-lea d.Hr. și a ucis zeci de milioane de oameni. A rămas ca una dintre cele mai mari catastrofe care au lovit omenirea de-a lungul istoriei.
Prima pandemie cunoscută în istorie
Prima pandemie globală a apărut în Imperiul Bizantin în secolul al VI-lea d.Hr., la aproape două secole după căderea Imperiului Roman de Apus, iar Europa Occidentală era condusă de o serie de regate barbare. Estul, însă, era încă dominat de singura entitate politică care scăpase de prăbușirea celui mai mare imperiu din istorie. Imperiul Roman de Răsărit (Imperiul Bizantin) a reușit să supraviețuiască invaziilor, reapărând sub sceptrul marilor săi împărați. Devenind o lume romană, puternic elenizată și orientalizată, Imperiul Bizantin, ajunsese la apogeul său în timpul împăratului Iustinian I, care a domnit din 527 până în anul 565 d Hr.
În această perioadă, Imperiul Bizantin a controlat teritorii vaste în Europa, Asia și Africa. Frontierele sale se întindeau de la est la vest, din sudul Spaniei până la poalele Irakului de astăzi. Și de la nord la sud, din nordul Italiei până la deșertul Sahara. Imperiul lui Iustinian cuprindea, de asemenea, Italia, sudul Spaniei, Balcanii, Grecia, întregul nord al Africii, Siria, Palestina, Libanul, Armenia și, pentru o scurtă perioadă, o parte semnificativă a fostei Daciei Romană.
Visul lui Iustinian era, de altfel, să reconstruiască vechiul Imperiu Roman. Cu toate acestea, dorința sa a fost spulberată de invazia longobarzilor din nordul Italiei și, mai ales, de o pandemie dezastruoasă.
Citește mai multe pe Adevărul.ro.