O nouă pandemie poate amenința lumea! Bolile rezistente la medicamente pot ucide milioane de oameni
Cercetătorii vin cu un avertisment îngrijorător, în privința sănătății globale. Rezistența antimicrobiană la animalele de consum poate avea consecințe îngrijorătoare, inclusiv o nouă pandemie.
Animalele destinate consumului ar putea fi motivul unei noi pandemii, potrivit unei echipe de cercetători internaționali. Potrivit specialiștilor, există riscul ca sănătatea publică să poată fi amenințată la nivelul întregului glob, din cauza unei pandemii de superbacterii ce sunt rezistențe la antibiotice.
Studiul acestora a fost publicat în International Journal of Food Science and Technology, iar cercetătorii avertizează că banalele animale destinate consumului uman pot deveni o amenințare globală deoarece riscă să se transforme într-un vector pentru superbacterii periculoase.
Omenirea riscă să se confrunte cu o nouă pandemie
Decanul asociat al departamentului de bioștiințe și tehnologie alimentară, din cadrul Royal Melbourne Institute of Technology din Australia, Rajaraman Eri, avertizează că există riscul unei pandemii severe ce poate apărea sub forma rezistenței antimicrobiene. „Ne vom confrunta cu o situație în care vom rămâne fără antibiotice”, a spus acesta, potrivit adevarul.ro.
Din păcate, situația nu este deloc una care trebuie ignorată. Experții de la OMS (Organizația Mondială a Sănătății) avertizează că până în anul 2050, undeva în jur de 10 milioane de oameni își pot pierde viața din cauza bolilor ce sunt rezistente la medicamente.
Bolile rezistente la medicamente pot ucide milioane de oameni
Din păcate, prezența antibioticelor în alimente, sau chiar și în sol, poate duce la această rezistență. Iar riscul pe care nu trebuie să îl uităm este faptul că bacteriile rezistente pot ajunge în organismul uman, de la animale.
„La fermă, prezența antibioticelor în alimente, sol, scurgerile de apă și deșeurile animale poate contribui la dezvoltarea acestei rezistențe. Deoarece bacteriile rezistente la animale pot fi transferate la om prin lanțul alimentar sau prin contact direct”, spune Charmaine Lloyd, o coautoare a studiului.
Specialiștii care au efectuat acest studiu au identificat faptul că Asia, mai ales Asia de Sud-Est, este zona unde animalele au cea mai mare rezistență antimicrobiană.