Prima persoană care a făcut înconjurul lumii pe jos. Românul a intrat în Cartea Recordurilor pentru călătoria sa fabuloasă
De-a lungul timpului, oamenii curajoşi au scris istorie și au demostrat că orice este posibil dacă ai voință. Este și cazul lui Dumitru Dan, un român care a apărut pe paginile ziarelor din întreaga lume și a intrat în Cartea Recordurilor pentru că a fost prima persoană din lume care a făcut înconjurul Pământului pe jos. A parcurs 100.000 de kilometri, în șase ani.
Dumitru Dan a intrat în Cartea Recordurilor pentru călatoria lui fabuloasă, însă în Romania este aproape necunoscut. Românul, din Buzău, a reușit să facă ocolul Pământului în șase ani, parcurgând aproximativ 100.000 de kilometri pe jos, în opinci. Împreună cu alți trei români, a luat parte, între anii 1910 și 1916, la concursul organizat de Touring Club de France, competiție întreruptă din cauza Primului Război Mondial şi finalizată pe 14 iulie 1923, la Paris.
Astfel, în 1910, Dumitru Dan, Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu şi Alexandru Pascu, toţi în costume populare şi în opinci, au pornit în ocolul Pământului la picior, fără ajutor financiar. S-au înscris peste 200 de candidați la concurs, iar Touring Club de France oferea 100.000 de franci celui care se va încumeta să parcurgă 100.000 de kilometri pe jos.
Dumitru Dan şi Paul Pârvu, studenţi la Geografie, în Paris, și Gheorghe Negreanu şi Alexandru Pascu, la Conservatorul din capitala Franței, munceau pe timp de noapte pentru a face față cheltuielilor, iar când au fost admiși pentru inedita provocare, au cerut un răgaz de doi ani de pregătire pentru competiție. În această perioadă, au învăţat limbi străine şi s-au antrenat mergând pe jos câte 45 de kilometri zilnic. Au făcut studii de cartografie şi medicină şi au învăţat cântece şi dansuri populare româneşti.
Dumitru Dan a fost singurul care a finalizat cursa
În data de 1 aprilie 1910, cei patru români au plecat la drum din București, fiind îmbrăcați în straie populare și cu opinci în picioare. Mergeau câte 10 ore pe zi, pe jos, distanțele parcurse fiind măsurate cu ajutorul unor dispozitive pe care le aveau montate la picioare.
Pe data de 17 iulie 1911, aflați în India și invitați la palatul rajahului din Mumbai, Alexandru Pascu a murit intoxicat cu opium. Cei rămași au ajuns la Rio de Janeiro, în 1912, apoi au luat vaporul spre Yokohoma. Potrivit regulamentului, pe vas aceștia trebuiau să parcurgă un anumit număr de pași. Au trecut din Japonia pe continent, iar în China au fost nevoiţi să traverseze munţii. Aici, Gheorghe Negreanu a murit, căzând într-o prăpastie, cei rămași astfel în competiție fiind Dumitru Dan şi Paul Pârvu.
Cei doi au continuat expediția mergând în Siberia, la sfârşitul anului 1912, până în Canada, apoi au trecut în SUA. După aproape 90.000 de kilometri parcurşi, în Florida, picioarele lui Paul Pârvu au cedat, iar medicii i-au interzis continuarea călătoriei. A murit, cu picioarele amputate. Astfel, Dumitru Dan a rămas singurul capabil să continue cursa.
La trei ani după ce părăsise continentul, românul a revenit în Europa singur. Acesta mai avea de parcurs 4.000 de km din cei 100.000, însă, din cauza Primului Război Mondial, competiția a fost oprită. Cu toate acestea, recordul românului a fost înregistrat, Dumitru Dan primind cei 100.000 de franci francezi. De-a lungul călătoriei, cei patru români au schimbat 28 de costume naţionale şi 497 de perechi de opinici, pe care prietenii şi familiile din România le-au trimis acolo unde se aflau călătorii.
Dumitru Dan a intrat în Cartea Recordurilor, în anul 1985, și, până în prezent, nimeni nu a mai reușit să facă ocolul Pământului pe jos, relatează Adevărul.ro.