Prințesa cu nenumăraţi amanţi care a trecut printr-un lung şir de eşecuri amoroase: „A da o virgină pe mâna unui bărbat este ca..”

14 octombrie 2024 16:22   Fapt divers
Ultima actualizare:

Martha Bibescu a fost una dintre cele mai distinse personalităţi ale aristocraţiei secolului XX. A fost o romancieră, poetă, politiciană și memorialistă română și franceză. A fost una dintre cele mai frumoase și cunoscute românce, având nenumărați amanți. Multe dintre poveştile de dragoste trăite de prinţesă s-au soldat, însă, cu eşecuri sentimentale.

George Valentin Bibescu

Frumusețea adolescentină a Marthei Bibescu l-a atras la o vârstă fragedă pe Prințul George Valentin Bibescu. La doar 14 ani, ea s-a logodit cu acesta, și el în vârstă de 16 ani. Deoarece Martha era catolică, căsătoria a fost realizată cu permisiunea Vaticanului.

A da o virgină pe mâna unui bărbat este ca şi când ai da un Stradivarius pe mâna unei maimuţe“, a fost concluzia pe care avea să o tragă prinţesa, la vremea memoriilor, despre căsătoria din adolescenţă.

Deși pe hârtie a devenit prințesă, viața Marthei Bibescu alături de soțul ei a fost cu totul alta. A devenit mamă la doar 17 ani, dând naștere unei fete, Valentina, iar medicii i-au recomandat să fie sedentară sexual timp de doi ani. Prințul George Bibescu s-a consolat cu un lung șir de aventuri care au alimentat bârfele vremii.

Emanuel Bibescu

La doar doi ani de la căsătorie, privirile Marthei, dezamăgită de eşecul începutului de căsnicie, se îndreaptă către Emanuel Bibescu, vărul soțului ei. Acesta ar fi respins-o pe prinţesă, îndemnând-o să-şi vadă de viaţa de familie şi să respecte statutul de nevastă.

Prinţul Wilhelm

Ulterior, frumoasa prințesă i-a furat inima prințului Wilhelm, moştenitorul tronului Germaniei, în 1909. De asemenea, se spune că acesta i-ar fi scris ui George Bibescu pentru a îi cere permisiunea să corespondeze cu soţia sa, numind-o  „cea mai frumoasă şi mai inteligentă femeie din România”. În ciuda cadourilor şi a iubirii înflăcărate declarate de moştenitorul tronului Germaniei, se spune că Martha nu s-ar fi îndrăgosit cu adevărat de el.

Charles Louis de Beauvau Craon

În timp ce prințul Bibescu și-a căutat fericirea în afara căsătoriei cu Martha, prințesa a căutat dragostea la francezul Charles Louis de Beauvau Claon, cel mai dorit burlac din Franța. A urmat o intensă poveste de dragoste cu francezul, care a amenințat-o cu sinuciderea și i-a cerut să divorţeze de Bibescu.

Mama lui Charles s-a interpus între ei și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a încerca să-i despartă pe cei doi. Francezul a acceptat în cele din urmă decizia mamei sale de a se logodi cu o femeie aleasă de ea, dar inima lui era alături de Martha. Indecisă între insistenţele amantului, care îi cere o viaţă împreună, şi insistenţele soacrei care o imploră să nu-şi părăsească soţul, Martha s-a retras o vreme la mănăstirea din Alger. Nu a divorţat.

Christopher Thomson

L-a întâlnit pe colonelul Cristopher Birdwood Thomson la un concert la Cotroceni, în primăvara anului 1915. Între cei doi, Martha Bibescu şi colonel, a urmat o idilă având ca decor aleile palatului Mogoşoaia. Britanicul avea 40 de ani şi era un miliar de succes, un bărbat inteligent şi fermecător. Ea ajunsese la vârsta de 30 de ani. În memoriile sale, Martha îl aminteşte drept „bărbatul care i-a oferit iubirea vindecătoare”, după un lung şir de dezamăgiri afective.

Din păcate, însă, relația cu acesta i-a adus acuzații de spionaj. I s-a spus „Mata Hari“ de România şi s-a speculat că ar fi făcut în vremea războiului un joc dublu, pentru nemţi şi pentru englezi.

Alphonse de Rothschild 

Martha ar fi avut o relație și cu Alphonse de Rothschild, un membru al celebrei familii de bancheri Rothschild.

Chares de Gaulle

Ultimii ani din viața fermecătoarei Martha Bibescu nu au fost scutiți de bârfe amoroase. Cea mai zvonită a fost relația ei cu Charles de Gaulle. Preşedintele francez este cel care i-a scris Marthei Bibescu: „Pentru mine, dumneavoastră sunteţi personificarea Europei“.

În 1963, prințesa a devenit consilierul președintelui francez Charles de Gaulle pe probleme românești. La moartea lui, prințesa a scris în jurnalul său: „Mă doare. Umbra gigantică sub care îmi plăcea atât de mult să mă adăpostesc nu mai există“. Charles de Gaulle a fost ultimul mare prieten al Marthei Bibescu, alături de care prinţesa a participat la reuniuni oficiale de la Palatul Élysée, relatează adevărul.ro.

Mai multe