Problemă majoră pentru românii care stau la casă! Puțini știu ce înălțime trebuie să aibă, de fapt, gardul

21 martie 2023 18:03   Fapt divers
Ultima actualizare:

Disputele între vecini sunt multe și apar din diferite cauze. Delimitarea curților, zgomotele sau înălțimea gardului provoacă, de cele mai multe ori, scandaluri. Așa se face că, mai mulți vecini din Cluj, au ajuns chiar în instanță, după ce nu s-au înțeles, scrie adevărul.ro.

Au ajuns în instanță din cauza înălțimii gardului 

Mai mulți vecini au ajuns în instanță din cauza înălțimii gardului. Conflictul a avut loc în Cluj. Acest amănunt este, însă reglementat în Codul Civil, unde este precizat faptul că gardul între două proprietăți civile trebuie să aibă maximum 2 metri înălţime. De asemenea, legea susține că îngrădirea proprietății este un drept și nu o obligație.

„Înălțimea gardului dintre vecini este de maximum 2 metri cu derogările de rigoare. Astfel, un gard despărțitor între vecini nu trebuie să încalce nici dreptul la proprietate și posesie al vecinului și nici nu trebuie să fie amplasat doar pe o singură parte a unei proprietăți și în același timp trebuie să permită și scurgerea apei de pe el, pe ambele fonduri de proprietate”,se arată în Art. 662 alin. 2 Cod Civil- (2).

Gardul trebuie construit de ambii vecini

Cu toate acestea, legea dă, însă dreptul administrațiilor locale, prin reglementări de urbanism, să permită sau nu ridicarea gardului peste o anumită înălțime.

Un alt aspect care trebuie știut este că gardul trebuie construit, obligatoriu, de către ambii vecini.

Certurile între vecini sunt frecvente și multe au fost provocate, de-a lungul anilor, și din cauza terenurilor. Cele mai multe discuții au fost iscate de câte ori s-a adus în discuție terenul de pe care să se facă acces la drumul public, atunci când a fost vorba despre fonduri comune.

Un capitol aparte din art. 617 din noul Cod civil îl ocupă dreptul de trecere, care a generat numeroase dispute, multe din ele fiind tranșate tot în instanță.

Ce face proprietarul care nu are acces la drumul public

La alineatul 1 se prevede că ,,proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecininului său pentru exploatarea fondului propriu". Mai exact, dacă proprietarul unui teren nu are acces la drumul public, cel cu care se învecinează trebuie să îi asigure această legătură.

Prevederea legală care a generat cele mai multe dispute este alineatul 2 din articolul 617, pentru că de cele mai multe ori proprietarii de terenuri o interpretează într-o manieră personală. ,,Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii", se arată în lege.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Mai multe