Puțini români știu asta! Ce este dreptul de trecere și ce obligatii au proprietarii de terenuri
Certurile între vecini sunt frecvente și multe au fost provocate, de-a lungul anilor, din cauza terenurilor. Cele mai multe discuții au fost iscate de câte ori s-a adus în discuție terenul de pe care să se facă acces la drumul public, atunci când a fost vorba despre fonduri comune, scrie adevărul.ro.
Un capitol aparte din art. 617 din noul Cod civil îl ocupă dreptul de trecere, care a generat numeroase dispute, multe din ele fiind tranșate în instanță.
Ce face proprietarul care nu are acces la drumul public
La alineatul 1 se prevede că ,,proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu". Mai exact, dacă proprietarul unui teren nu are acces la drumul public, cel cu care se învecinează trebuie să îi asigure această legătură.
Prevederea legală care a generat cele mai multe dispute este alineatul 2 din articolul 617, pentru că de cele mai multe ori proprietarii de terenuri o interpretează într-o manieră personală. ,,Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii", se arată în lege.
Ce este dreptul de proprietate
Dreptul de proprietate este, conform Codului civil, dreptul unei persoane de a se bucura și dispune de un lucru în mod exclusiv și absolut, însă în limitele determinate de lege. În funcție de titular și caracteristici, proprietatea poate fi privată sau publică.
Specialiștii spun că dezvoltarea imobiliară haotică, din ultimii 20 de ani, a condus la apariția acestei problematici, respectiv accesul la proprietate realizat prin intermediul drumurilor publice.
Prin lipsa unor reglementări ferme și clare, de-a lungul anilor au apărut tot felul de probleme juridice privind drepturile asupra drumurilor de acces. Implicit aceste probleme s-au răsfrânt și asupra valorii proprietăților imobiliare, respectiv asupra capacității proprietarului de a transfera dreptul de proprietate.
Citește continuarea articolului pe adevărul.ro.