Prostituata care a devenit împărăteasă: „În văzul tuturor, şi-a tras în sus partea din faţă a rochiei şi fără ruşine şi-a artat goliciunea”

14 august 2024 6:14   Fapt divers

Istoria arată că prostituţia a fost şi un mod de urca treptele sociale. Sunt consemnate câteva cazuri de prostituate celebre care au schimbat lumea. Teodora a fost cu siguranţă cea mai puternică împărăteasă a Imperiului Bizantin, scrie adevărul.ro. A trăit între 497, d. HR, şi 548, d. HR, şi a fost soţia marelui împărat bizantin Iustinian. În copilăria ei, Teodora a fost prostituată: „În văzul tuturor, şi-a tras în sus partea din faţă a rochiei şi fără ruşine şi-a arătat goliciunea”.

La 5 ani mica Teodora debută la circ.

Prin anul 500 d.Hr, trăia în Imperiul Bizantin un anume Akakios, slujbaş al statului, care hrănea animalele sălbatice pentru arenă. Acest Akakios muri, sub domnia lui Anastasiu, lăsând trei fetiţe, Anastasia, Teodora şi Komico. Văduva lui Akakios izbuti să obţină slujba decedatului pentru amantul ei, astfel că la vârsta de 5 ani mica Teodora debută la circ.

Când sora ei mai mare, Anastasia, a fost dată de mama sa la teatrul de pantomine, Teodora a însoţit-o, îmbrăcată ca sclavă. Anastasia a devenit curând o renumită curtezană, îndrumând pe Teodora spre aceeaşi carieră. Dar fetiţa era prea mică pentru a putea sluji oficial bărbaţilor, şi de aceea îşi făcea ucenicia printre sclavi. Peste puţin timp, intră şi ea în teatru şi devine o curtezană de rând.

Teodora își arăta bărbaţilor în public goliciunea ei 

Teodora nu primise niciun fel de educaţie, nu ştia să cânte din flaut, nici să danseze. Ea se remarcă pe scenă prin viociunea ei nestăpânită. Râdea şi vorbea lucruri neruşinate, îşi ridica fustele, arătând bărbaţilor în public goliciunea ei. Teodora căpăta astfel un mare magnetism asupra bărbaţilor, pe care îi provoca la tot felul de nebunii, cu zâmbetul ei graţios şi cu mlădierea trupului ei.

După ce-şi petrecea o noapte cu 30 de tineri voinici, se mai ducea la sclavii ei, primindu-i pe fiecare în parte şi pleca şi de la aceştia neîndestulată. Adesea îşi scotea pe scenă îmbrăcămintea, apărând goală în faţa poporului. Una din scenele ei favorite era să se culce pe jos, arcuindu-şi trupul. Câţiva tineri presărau pe părţile ei scoase în evidenţă boabe de grâu pe care veneau să le ciugulească gâştile ei dresate.

„De multe ori mergea cu câte zece tineri la petreceri, toţi în floarea puterii şi virilităţii lor. Iar când ei oboseau, ea se apropia de servitorii lor, probabil treizeci la număr şi lupta cu fiecare dintre ei. Şi chiar şi aşa nu găsea astâmpăr în dorinţa ei. O dată, în timpul vizitei în casa unui domn ilustru, se spune că s-a aşezat în colţul mesei, în văzul tuturor, şi-a tras în sus partea din faţă a rochiei şi fără ruşine şi-a artat goliciunea”, relata savantul bizantin, despre împărăteasa canonizată, ulterior, de biserică.

Nu exista orăş în tot Orientul unde prostituata Teodora să nu fi fost cunoscută 

Un oficial bizantin, un anume Hekebol, o găsi atât de mult pe placul lui, încât o luă cu dânsul la Pentapolis, când a fost numit guvernatorul acestei provincii. Dar după o ceartă avută cu dânsa, el o izgoni. Teodora plecă la Alexandria, unde-şi câştigă existenţa ca femeie de stradă. Pribegind din oraş în oraş, exercitându-şi talentele, nu exista orăşel în tot Orientul unde prostituata Teodora să nu fi fost cunoscută. Creştinii o ocoleau, iar cei care o întâlneau în drum, o considerau drept o prevestire rea.

Teodora a vrut să ispitească odată pe un sfânt, care se retrăsese în pustiu, Patriahul Sever din Antiochia. Dar acesta, după multă străduinţă, o converti la credinţa lui. De atunci viaţa Teodorei luă altă înfăţişare. Cei care întâlniră pe străzile Bizanţului pe fosta curtezană n-o recunoscură, atât devenise de modestă. Ea trăia retrasă într-o căsuţă, unde ţesea pânzeturi, aşa cum obişnuiau matroanele, pe timpul împăraţilor romani. Astfel o cunoscu Iustinian.

Iustinian se îndrăgostise de Teodora 

Gurile rele de pe atunci spuneau că Iustinian se îndrăgostise de Teodora fiindcă aceasta îi făcuse farmece. Dar farmecul natural ce emana de la această femeie vioaie, spirituală, inteligentă şi practică subjugă firea cam influenţabilă a acestui bărbat. Iustinian cedă tuturor cerinţelor Teodorei, îi satisfăcu toate capriciile şi, avidă de bogăţii, o copleşi cu daruri scumpe.

Fiind dornică de titluri şi onoruri, el obţinu de la unchiul său împărătesc ca Teodora să fie ridicată la rangul de patriciană. Bunul împărat Iustin nu se împotrivi la căsătoria nepotului său Iustinian, cu fosta dansatoare şi curtezană Teodora. Numai  împărăteasa sa, Euphemia, de neam ţărănesc şi cu scrupule de parvenită, nu încuviinţă ca Teodora s-o urmeze pe tron. Dar împărăteasa muri la timpul potrivit, şi Iustin introduse de dragul nepotului său un text de lege, prin care fosta curtezană de circ fu încoronată împărăteasă şi aclamată de popor la Sf. Sofia.

Împărăteasa nu a avut mai mult de 48 de ani când murit, fiind regretată de toţi care o cunoscuseră. Multă vreme poporul păstră amintirea acestei domnitoare frumoase şi înţelepte, iar istoria consacră acestei fiice a poporului un loc de frunte, printre politicieni.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Mai multe