Revolta Taiping, una dintre cele mai mari şi sângeroase războaie civile din istorie. Au murit peste 20 de milioane de oameni
Revolta Taiping a fost o rebeliune împotriva dinastiei Qing, din China, una dintre cele mai mari şi sângeroase războaie civile din istorie, care a izbucnit din cauza credințelor religioase în mijlocul problemelor economice, corupției și lipsei de moralitate. Revolta a fost atât de sângeroasă încât a durat între 1850 și 1864, iar peste 20 de milioane de oameni și-au pierdut viața.
Nici un alt eveniment nu a devastat China secolului al XIX-lea, cum a reuşit revolta Taiping. Această revoltă a fost una dintre cele mai mari şi sângeroase războaie civile din istorie, care a izbucnit în urma unor convingeri religioase, pe fondul unor probleme economice, corupției și lipsei de moralitate.
Rebeliunea Taiping a izbucnit în sudul Chinei la începutul anilor 1850. Revolta a fost declanșată de conflictele etnice sângeroase dintre chinezii vorbitori de cantoneză și minoritatea Hakkas. Mulți Hakkas se alăturaseră unui cult religios construit în jurul unui vizionar pe nume Hong Xiuquan, un chinez din sudul ţării ce se credea fratele lui Iisus Hristos şi care în anul 1847 a încercat să ajungă la conducerea ţării, însă fără succes, potrivit adevărul.ro.
Au murit peste 20 de milioane de oameni
A adunat mulți adepți într-un timp foarte scurt, cu ajutorul cărora a construit o armată și o organizație politică. Până la sfârșitul anilor 1850, mișcarea condusă de Hong Xiuquan a ajuns să controleze o treime din țară. Organizația era atât de puternică și populară, încât guvernul chinez a avut nevoie de zeci de milioane de dolari și 15 ani pentru a o învinge.
Și în timp ce adepții lui Hong au fost baza revoltei, odată ce secta a rupt cordonul imperial militar și s-a îndreptat spre nord, conflictul a atras mii și mii de alți țărani. Aceștia aveau nemulțumirile lor și nu aveau nimic de pierdut dacă se alăturau revoltei. În 1864, revolta a fost suprimată brutal. Se estimează că peste 20 de milioane de oameni au murit în timpul războiului civil.