România, pe locul doi în Europa la consumul de antibiotice. Cât este de grav acest lucru
În conformitate cu cel mai recent raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru anul 2022, România se situează pe al doilea loc la nivel european în privința consumului total de antibiotice, imediat după Grecia, a dezvăluit Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă susținută joi.
Analiza ECDC evidențiază poziția României în topul consumului de antibiotice
Conform declarațiilor secretarului de stat, analiza ECDC evidențiază poziția României în topul consumului de antibiotice, iar discrepanțele între țări sunt notabile, cu unele state folosind în mod prioritar antibioticele de primă linie și înregistrând un consum total mult mai redus decât în cazul României.
Ce a declarat, în acest context, Adriana Pistol
Adriana Pistol a subliniat că situația este preocupantă, mai ales în contextul creșterii numărului de cazuri de infecții nosocomiale în spitalele românești, cauzate de bacterii rezistente la tratamentul cu antibiotice. Unul dintre acești agenți patogeni, Klebsiella pneumoniae, se distinge prin rezistența la antimicrobiene și devine o sursă majoră de îngrijorare.
În plus, Adriana Pistol a evidențiat creșterea alarmantă a apariției altui agent patogen, Acinetobacter, rezistent la antibiotice, care devine tot mai frecvent cauza unor infecții, în special în secțiile de terapie intensivă. Această situație generează provocări semnificative în tratamentul pacienților afectați de aceste infecții, accentuând riscul de mortalitate în rândul acestora.
Trebuie să se ia măsuri pentru a se combate rezistența la antibiotice
În cadrul concluziilor sale, secretarul de stat a subliniat importanța acțiunilor concrete la nivel european și global pentru reducerea consumului de antibiotice. Atât Uniunea Europeană, Consiliul Europei, cât și Organizația Mondială a Sănătății au emis recomandări și reglementări menite să atenționeze statele membre asupra necesității de a lua măsuri eficiente pentru a combate rezistența la antibiotice, considerată de mulți specialiști în sănătate publică ca o amenințare majoră care, în absența intervențiilor adecvate, ar putea genera viitoarea pandemie.