Medic celebru, despre antibioticele la copii: „O să vedem efectele repede. Și nu vor fi cele pe care le așteptăm"

Ultima actualizare:

Într-o încercare de a atrage atenția asupra riscurilor utilizării excesive a antibioticelor la copii, medicul pediatru Mihai Craiu lansează un avertisment privind potențialele consecințe negative. Specialistul subliniază că România ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește rezistența la antibiotice la nivel european, și subliniază pericolele asociate deciziilor bazate pe panică și automedicație.

Antibiotice. Foto: Shuterrstock.
Antibiotice. Foto: Shuterrstock.

Panica și prescrierea antibioticelor

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, dr. Craiu observă că, adesea, deciziile privind administrarea antibioticelor sunt influențate de emoții, mai ales în cazul părinților speriați. Panică, lipsă de comunicare eficientă între părinți și medici, și o viziune îngustă asupra pericolelor pot conduce la prescrierea excesivă a antibioticelor, subliniază medicul.

„Nu îl liniștesc nici un fel de argumente. Mai ales în fața unei boli febrile.  Iar în acest caz, un medic ce renunță la < lupta cu morile de vânt > va prescrie o rețetă cu un antibiotic, ca să nu facă părintele automedicație. Mai ales că, acum, a devenit oficial posibil să primești de la o farmacie oarecare, antibiotic pentru trei zile, și fără rețetă medicală”. Pentru cazuri de urgență, zice legea... De parcă îl oprește o reglementare pe orice părinte panicat să meargă la altă farmacie după primele trei zile... Apropos de soluții < românești> și de găsitul de <vinovați>, în loc de soluții.  Dar asta este... ”, a scris dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook, citat de Adevărul.

Automedicație și soluții românești

Dr. Craiu avertizează că recenta posibilitate legală de a obține antibiotice fără rețetă medicală pentru o perioadă de trei zile poate crește riscul automedicației. Într-o abordare ironică, medicul menționează că legea permite această practică pentru cazurile de urgență, sugerând că aceasta ar putea fi o soluție "românească".

„Apropos de soluții < românești> și de găsitul de <vinovați>, în loc de soluții.  Dar asta este... O să vedem efectele repede. Și nu vor fi cele pe care le așteptăm, în țara noastră, aflată pe un loc <fruntaș> la nivel european în ce privește rezistența la antibiotice și consumul excesiv al acestora...”, avertizează medicul.  

Efecte rapide și neașteptate

Medicul avertizează că efectele utilizării excesive a antibioticelor se vor vedea repede și că acestea nu vor fi cele așteptate. România, aflându-se în fruntea clasamentului european în ceea ce privește rezistența la antibiotice, se confruntă cu un risc major în această privință. Specialistul subliniază importanța soluțiilor raționale și responsabile în administrarea antibioticelor, evitând panicarea și căutarea unor "vinovați".

Sfaturile oferite de celebrul pediatru

Dr. Craiu oferă sugestii privind diagnosticul corect al infecțiilor bacteriene, precum efectuarea unui exsudat faringian pentru identificarea streptococului beta-hemolitic. De asemenea, el exprimă speranța că algoritmi performanți, sprijiniți de Inteligența Artificială, vor contribui la corectarea unor deficiențe în reglementări, diagnostic și tratament.

„Test rapid sau cultură clasică pe geloză-sânge. Sau să ne uităm bine la copil. Există semne clinice care evocă foarte puternic infecția streptococică a gâtului.  Cum ar fi combinația de febră cu roșu în gât și LIPSA tusei. Dacă se adaugă durere locală sau picheteuri hemoragice pe palat, diagnosticul de faringită streptococică este aproape o certitudine", mai adaugă medicul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net