Satul din România ridicat pe ruinele unor așezăminte dacice. Câte persoane mai trăiesc în acest loc uitat de lume

9 august 2024 19:04   Fapt divers

La o distanță de aproximativ 450 de kilometri de București, se află un sat construit pe ruinele unor așezăminte dacice. În prezent, în această regiune devenită una dintre cele mai izolate așezări din vestul țării noastre, mai trăiesc doar 4-5 familii. De asemenea, dacă vrei să ajungi în acest paradis ascuns în munți, o poți face doar pe jos.

Înființat în inima Daciei, un mic paradis ascuns în munți este satul Urșici. Este situat la poalele Munților Șureanu, la o distanță de aproximativ 450 de kilometri de București. Fiind cel mai izolat sat de pe „tărâmul dacilor” din cauza drumului degradat, cum am menționat, nu poți ajunge cu mașina aici. Ultimii zeci de kilometri ai traseului care pleacă de pe valea Luncanilor, comuna Boșorod, trebuie parcurși pe jos.

„Data trecută când am venit la Urșici am lăsat mașina jos, la aproape șapte kilometri de primele case din Urșici, pentru că drumul era foarte rău, și am urcat în câteva ore până în sat. De aici am admirat, la apus, priveliștea dominată din depărtare de crestele Retezatului și ale Parângului. Este un loc minunat. De această dată am avut mai mult curaj, crezând că drumul a fost reparat. însă a rămas extrem de rău. Este plin de făgașe, gropi, denivelări, cauzate de apele și de, probabil, utilajele exploatărilor forestiere”, a relatat o turistă, pentru adevărul.ro.  

Doar 5 familii mai trăiesc aici 

Satul din județul Hunedoara a fost construit în urmă cu foarte mulți ani de păstori. În prezent, a mai rămas o mică comunitate, formată din 4-5 familii, aproximativ 10-12 persoane, majoritatea vârstnici. 

Așezarea are o priveliște spectaculoasă, însă aici traiul oamenilor este dificil. Sătenii se ocupă cu creșterea animalelor, însă se plâng de insuficiența apei pentru a le adăpa, pe care trebuie să o aducă de la izvoarele ascunse printre dealuri. De asemenea, gospodăriile nu sunt racordate la rețeaua de electricitate. Electricitatea le este asigurată prin câteva panouri solare.

Platoul Luncanilor, pe care se află satele Urșici, Târsa și Cioclovina, se întinde pe aproape 10.000 de hectare în Munţii Orăştiei şi este cunoscut pentru cetăţile dacice Costeşti, Piatra Roşie şi Blidaru, dar şi pentru Peştera Cioclovina.

Mai multe