Satul fantomă din România care a fost desființat de Gheorghe Gheorghiu Dej. Ruinele sale au devenit vizibile de când apele lacului inundat au început să se retragă
La 60 de ani de la dispariția satului Baia Craiului din Hunedoara, ruinele acestuia au devenit vizibile de când apele lacului inundat au început să se retragă. Înconjurate de pădure și apă, au rămas două biserici vechi pe jumătate distruse.
Satul Baia Craiului din Hunedoara a fost abandonat în 1964, în urma lucrărilor hidraulice la lacul Ciniș, care era pe cale să înghită mai multe sate de pe Valea Cernei din Hunedoara.
„Se declară desființate satele Bălana, Cinciș, Cerna, Moara Ungurului, din comuna Teliuc, satul Baia Craiului din comuna Toplița, incluse în teritoriul administrativ al orașului Hunedoara, regiunea Hunedoara și satul Ezeru din comuna Cacomeanca, raionul Călărași, regiunea București. Așezarea denumită „Iuba“ se declară sat și va purta denumirea „Cinciș-Cerna“. Satul Cinciș-Cerna intră în componența comunei Teliuc, inclusă în teritoriul administrativ al orașului Hunedoara, regiunea Hunedoara”, arăta un decret din 1964, semnat de fostul șef de stat comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.
Satul fantomă, cu ruine ieșite la iveală din apă
La începutul anilor 1960, apele noului lac inundau satele Bălana, Cinciș, Cerna, Moara Ungurului și Baia Craiului și ale altor câteva cătune, aproape 1.000 de localnici au fost evacuați din vechile așezări, iar cele mai multe case și biserici au fost demolate.
Oamenii au reușit să salveze o parte din materialele de construcție și bunurile pe care le strânseseră în vechile case, iar din vara anului 1962, familiile s-au mutat în noul sat Cinciș - Cerna, înființat în vecinătatea barajului Cinciș, la circa 10 kilometri de Hunedoara.
Biserica veche de șase secole din satul Cinciș, unde se crede că se afla mormântul mamei lui Ioan de Hunedoara, a fost demolată înainte ca așezarea să fie scufundată, dar unele rămășițe și bunuri de valoare au fost recuperate și duse la noua biserică din satul Cinciș - Cerna. Cele două biserici de piatră din satul Baia Craiului, una ortodoxă ridicată la începutul secolului XX, și biserica romano-catolică, veche din secolul al XVII-lea, au fost dezafectate.
Citește mai multe pe Adevărul.ro