Orașul fantomă care este părăsit de mai bine de 100 de ani. În trecut era un loc plin de viață, acum e o ruină

Ultima actualizare:

În sud-vestul Turciei, în provincia Muğla, la câțiva kilometri de Fethiye, se află un loc ce pare înghețat în timp: Kayaköy, un oraș abandonat care odinioară era plin de viață. Cândva cunoscut sub numele de Levissi, acest oraș-fantomă este acum o ruină înghițită de vegetație, un simbol al istoriei zbuciumate și al schimbărilor violente din perioada formării Turciei moderne, scrie CNN.

Kayaköy.
Kayaköy.

Un oraș plin de viață, transformat într-o ruină

În urmă cu un secol, Kayaköy găzduia aproximativ 10.000 de locuitori, majoritatea creștini ortodocși greci, care trăiau în armonie alături de vecinii lor turci musulmani. Orașul era prosper, cu străzi înguste, case construite pe coline abrupte, fântâni și biserici impresionante. Era un loc vibrant, cunoscut pentru meșteșugarii săi talentați și pentru comunitatea strâns unită.

Totul s-a schimbat brusc la începutul anilor 1920, când tensiunile dintre Grecia și Turcia, agravate de războiul greco-turc, au dus la un schimb forțat de populații între cele două țări. Locuitorii greci ai Kayaköy-ului au fost expulzați, iar turcii musulmani din Grecia au fost mutați în oraș. Noii veniți, însă, nu s-au adaptat niciodată la această schimbare, iar Kayaköy a fost treptat abandonat.

O poveste despre speranță și abandon

Poveștile locale vorbesc despre grecii care și-au lăsat în urmă nu doar casele, ci și copiii, în speranța că se vor întoarce într-o zi. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, iar orașul a început să decadă. Bunicii lui Aysun Ekiz, care astăzi administrează un mic restaurant la intrarea în oraș, își amintesc de acele vremuri grele. „Unii și-au lăsat copiii în grija prietenilor turci, crezând că se vor întoarce, dar nu au mai revenit niciodată”, povestește ea.

În prezent, aproximativ 2.500 de case ale orașului sunt în ruină, multe dintre ele fără acoperișuri sau cu pereții prăbușiți. Pe alocuri, încă se mai pot observa urme de albastru pe pereți, martori ai vremurilor când orașul era plin de culoare și viață.

De ce Kayaköy a rămas în ruină?

Potrivit autorului Jane Akatay, co-autor al cărții A Guide to Kayaköy, orașul a fost abandonat nu doar din cauza schimburilor de populație, ci și din cauza tristeții care a cuprins locul după aceste evenimente tragice. Cutremurele și furtunile au contribuit, de asemenea, la degradarea rapidă a clădirilor.

Furtunile, cutremurele și clima aspră au contribuit la starea actuală a orașului. Mortarul care ținea clădirile împreună s-a erodat, iar casele s-au prăbușit”, explică Akatay.

Ce găsesc vizitatorii astăzi?

Astăzi, Kayaköy este un muzeu în aer liber, deschis vizitatorilor care doresc să exploreze acest loc plin de istorie. Deși majoritatea caselor sunt în ruină, clădirile rămase oferă o privire fascinantă asupra unui mod de viață uitat. Străzile înguste și abrupte duc către ruinele vechii biserici, iar de la școala abandonată de pe vârful dealului, vizitatorii pot avea o panoramă impresionantă a întregului oraș.

Una dintre atracțiile majore este Biserica principală, o structură cu pereți roz, care din păcate este închisă din cauza stării sale dărăpănate. În ciuda acestui fapt, biserica poate fi admirată de la distanță, oferind o imagine evocatoare a trecutului.

Un loc tăcut, dar încărcat de amintiri

Vizitatorii descriu Kayaköy ca pe „o oglindă întunecată a trecutului”. Yiğit Ulaş Öztimur, aflat în vacanță din capitala Ankara, spune că „acesta a fost cândva un sat creștin, iar acum ceea ce vedem este o reflectare amară a istoriei noastre”.

Orașul fantomă din sud-vestul Turciei nu este doar o ruină, ci și un loc al amintirilor, unde trecutul pare să fie prezent în fiecare colț al străzilor părăsite. Poveștile și legendele transmise de-a lungul generațiilor păstrează vie amintirea celor care au trăit aici și a destinelor lor tragice.

Pentru cei pasionați de istorie și locuri uitate, Kayaköy oferă o experiență unică. Drumețiile prin oraș și urcările abrupte către bisericile de pe dealuri sunt recompensate cu priveliști spectaculoase asupra Mării Adriatice. Păduri dense de pini și cerul de un albastru profund completează imaginea acestui loc fascinant, unde natura și istoria se împletesc într-un mod impresionant.

Astfel, Kayaköy rămâne o destinație de neratat pentru cei care doresc să exploreze un colț de lume uitat, unde fiecare piatră pare să aibă o poveste de spus.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bloc galati png
ceas rolex luna edgar mitchell profimedia jpg
romanca brooklyn 15042000 webp
image png
spices 1 jpg
Rembrandt van Rijn   Self Portrait jpg
cumparaturi-online-card-laptop
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net