Scriitorul acuzat că seducea minore aduse de Corneliu Vadim Tudor: „Alo, salut patronelo!“
Conform dosarelor de la Securitate, Eugen Barbu obișnuia să seducă minore. Proxenet era Corneliu Vadim Tudor, cel care a negat la acea vreme acuzațiile, iar Eugen Barbu a rămas membru al Academiei Române, scrie adevărul.ro.
La 20 februarie 1924 s-a născut scriitorul Eugen Barbu, autorul romanului „Groapa“. Jurnalist, pamfletar, polemist, publicist, romancier, scenarist și deputat român, laureat al premiului Herder, director de reviste și membru corespondent al Academiei Române Eugen Barbu rămâne un personaj controversat, datorită legăturilor sale cu regimul comunist, acuzațiilor de plagiat (Principele și Incognito III) și antisemitism.
Mai grav decât atât, conform unor informații publicate de presă, el obișnuia să seducă minore, fetele fiindu-i aduse de Corneliu Vadim Tudor.
Scandal în 2005
Scandalul a izbucnit în anul 2005, atunci când Academia Cațavencu a publicat informații din dosarele fostei Securități. „Alo, salut patronelo!“ – așa începe transcrierea unei convorbiri telefonice dintre Corneliu Vadim Tudor și patronul său spiritual, Eugen Barbu. Acesta este un fragment din discuția care dezvăluie că discipolul îi furniza minore maestrului.
Securitatea știa de faptele reprobabile, respectiv proxenetismul și pedofilia, dar a preferat să păstreze descoperirea doar pentru sine. Probele rămân, însă în dosarul de problema Arta-Cultură, chiar dacă fapta s-a prescris.
Totul se întâmpla în anii ’80, când Eugen Barbu era directorul revistei „Săptămâna“, unde Corneliu Vadim Tudor era ucenic. "Pai, dacă am fost „arestat” de numita Gina de la Pescăruș. Uite, vrea să-ți transmită salutări”, l-a informat Vadim Tudor pe Eugen Barbu și îi pasează receptorul „Ginei“ de la Pescăruș.
Eugen Barbu îi cere acesteia câteva detalii și o întreabă ce fac cei doi. „Stăm și ne f… Îmi place de dumneavoastră. Aș vrea să ne întâlnim”, sunt câteva dintre replicile rostite de „Gina“. Eugen Barbu încearcă să evite farmecele acesteia și îi dă replici evazive. „Vai! Ce... Aoleu! Îți suflă Vadim. Dă-l încoace să-l instruiesc. Bine, fii cuminte acolo”, îi răspunde „patronelo” Ginei.
Amănunte picante
În rapoartele Securității sunt trecute și câteva informații operative, culese de cei care îi supravegheau pe cei doi.
„În cursul după-amiezii, „Ticu”, numele conspirativ asociat lui Vadim Tudor, a fost vizitat de o iubită de-a lui (...), de 15 ani. A mai avut o serie de telefoane, de aranjamente și pile, precum și referitoare la filme și casete. La ora 19.05, (...) era încă la el. A venit la ora 15.00”, se arată în raportul din 1986.
Un alt raport, din 1987, aduce în discuție o alta fată. Eugen Barbu, interceptat telefonic, i-ar fi cerut lui Vadim Tudor să dea telefon la „Ani” pentru a-i aranja o întâlnire cu aceasta.
Scandal la CNSAS
După dezvăluirile din presă, Colegiul CNSAS a confirmat faptul ca dosarul de Securitate privindu-l pe C.V. Tudor conține informații referitoare la demersurile acestuia de a-i procura maestrului Eugen Barbu, distracții erotice cu fete de 15-16 ani. „Colegiul CNSAS a analizat dosarele de Securitate in cauza, privindu-i pe C.V. Tudor si Eugen Barbu, si a ajuns la concluzia ca informațiile publicate corespund cu originalul existent in arhiva CNSAS, respectiv volumele 3, 4, 5 si 8 din dosarul D176“, conform comunicatului Colegiului. Corneliu Vadim Tudor a negat la acea vreme acuzațiile, iar Eugen Barbu a rămas membru al Academiei Române.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!