Scriitorul adorat de români care a fost condamnat la moarte. Cum a scăpat în ultimul moment
Feodor Dostoievski a fost condamnat la moarte în data de 16 noiembrie 1859, după ce un tribunal rus a luat această decizie. Cu toate acestea, execuția a fost amânată cu doar câteva momente înainte de tragedie.
Motivul pentru care Feodor Dostoevski a fost condamnat la moarte
Pe numele său întreg Feodor Mihailovici Dostoevski, s-a născut la data de 11 noiembrie 1821, urmând să se stingă din viață pe 9 februarie 1881. Acesta a fost unul dintre scriitorii care au marcat istoria, operele sale având un efect semnificativ și de durată asupra filozofiei, literaturii, psihologiei, cât și asupra teologiei din secolul XX. Creatorul de origine rusă a avut 4 opere mari și importante: „Crimă și pedeapsă”, „Idiotul”, „Frații Karamazov și Demonii”, cât și nuvela cunoscută „Însemnări din subterană”.
S-a născut în Moscova și și-a descoperit pasiunea pentru scris încă de când era copil. După ce mama lui a decedat, acesta a fost trimis alături de fratele lui la Institutul de Inginerie Militară Nikolaiev din Sankt Petersburg, de către tatăl lor care era chirurg militar.
După ce a absolvit, Dostoievski a început să lucreze pe post de inginer proiectat, însă uneori traducea cărți pentru a câștiga mai mulți bani. Celebrul scriitor rus a fost arestat și închis în spatele gratiilor în 1849, după ce a fost acuzat de activități antistatale împotriva lui Nicolae I. La scurt timp, acesta a fost comandat la moarte din cauza unor anturaje cu care purta discuții compromițătoare, potrivit descoperă.ro.
Astfel că la 22 decembrie 1849, el este dus în fața plutonului de execuție, unde a sărutat crucea și s-a închinat, refuzând însă să se împărtășească. Momentul în care trebuia să fie împușcat a fost oprit de un ofițer care a adus un ordin de-al împăratului, care cerea ca în loc de pedeapsa capitală, să fie pus la muncă zilnică și să facă armata de corecție în Siberia.
Momentul în care a fost eliberat și a devenit cel mai faimos scriitor
Dostoevski suferea de epilepsie, iar pe fondul terorii pe care avea să o suporte, acestuia i s-au agravat atacurile bolii.
După ce a fost eliberat în 1854, scriitorul rus a fost forțat să se înroleze ca soldat, iar ulterior a devenit scriitor și jurnalist. A făcut mai multe călătorii în Europa și a devenit dependent de jocurile de noroc, care l-au adus în pragul sărăciei. Pentru ceva timp, Feodor Dostoevski s-a împrumutat de bani la cunoștințe și și-a amanetat mai multe obiecte personale de valoare.
Cu toate acestea, el a devenit un om celebru, grație cărților pe care le-a scris. În ultimii săi ani de viață s-a stabilit la Sankt Petersburg, iar ziarul „Jurnalul unui scriitor” l-a făcut să fie celebru, fiind numit un „corifeu al lumii cultural-politice ruse”.