Scriitorul celebru care a avut parte de o moarte misterioasă. A fost adorat de milioane de oameni, dar a trăit o viață de coșmar

Edgar Allan Poe (1809-1849) a fost unul dintre cei mai apreciaţi scriitori americani ai secolului al XIX-lea. Şi-a început cariera literară ca poet şi a publicat mai multe volume de poezii. Moartea lui a fost învăluită de mister. Nici acum nu se cunoaște exact cauza decesului.

Edgar Allan Poe Foto: arhivă Click!
Edgar Allan Poe Foto: arhivă Click!

Misterul morții lui Edgar Allan Poe 

Edgar Allan Poe a murit, în data de 7 octombrie 1849, iar amănuntele din jurul morții sale rămân învăluite în mister chiar și azi. El a fost găsit delirând, iar ce este mai interesant este că doctorul său a mărturisit că nu a existat nicio dovadă că ar fi consumat alcool. Scriitorul a vorbit despre un bărbat misterios pe nume Reynolds, înainte de moartea sa, însă nimeni nu l-a putut identifica. În plus, în acea noapte, Poe era îmbrăcat cu hainele altcuiva.

Cine a fost Edgar Poe

Edgar Poe s-a născut, în anul 1809 pe 19 ianuiarie, în Boston, Massachusetts în sânul unei familii de actori. Se crede că părinţii au ales să-l boteze Edgar după numele fiului lui Gloucester din piesa “Regele Lear” a lui Shakespeare. La scurt timp de la naşterea poetului, tatăl acestuia părăseşte familia, iar la un an după acest eveniment mama scriitorului moare de tuberculoză. Edgar este luat în grija familiei Allan din Richmond, Virginia. Poe îşi schimbă numele în Edgar Allan Poe, însă familia Allan nu-l adoptă niciodată în mod oficial.

Neîmpliniri pe plan profesional și personal 

Viaţa lui Edagar Allan Poe este caracterizată de o serie întreagă de frământări şi neîmpliniri atât pe plan profesională cât şi pe plan personal. Abilitatea să de a-şi câştiga existenţa din scris era înfrânată de editurile americane care erau foarte reticente în a publica lucrările tinerilor scriitori americani. Legea privind copyright-ul era aproape inexistentă la aceea vreme, aşa că era mult mai profitabil să retipărească lucrări din Marea Britanie.

A devenit "Edgar Allan Poe" la 3 ani

Inițial, scriitorul nu avea cel de-al doilea prenume sau cel puțin nu există niciun document care să dovedească asta. Cu puțin timp înainte de a împlini trei ani, părinții lui Edgar Poe au murit. Imediat după aceea, băiatul a fost adoptat de un cuplu bogat din Richmond, Virginia, John și Frances Allan. Cei doi l-au botezat pe băiat „Edgar Allan Poe”.

Edgar Allan Poe mai avea doi frați, unul mai mic și unul mai mare. Fratele său, William Henry Leonard Poe, era, și el, poet. Sora lui, Rosalie Poe, era profesoară de caligrafie.

A fost îndrăgostit de mama unui coleg 

În adolescență, Poe se îndrăgostea frecvent. Însă niciuna dintre aceste iubiri nu s-a comparat cu pasiunea pe care i-a purtat-o doamnei Jane Stith Stanard, mama unui coleg de școală. Doamna Stanard a murit când Edgar Allan Poe avea 15 ani, iar decesul ei l-a afectat profund pe adolescent. Mai târziu, scriitorul a declarat că a compus poezia „Către Helen” pentru doamna Stanard, pe care o numea „prima, pura și ideala iubire a sufletului meu”.

Până la urmă, scriitorul s-a însurat cu verișoara lui primară, Virginia Clemm. La momentul căsătoriei, ea avea 13 ani, iar el avea 27. Tânăra a murit la 24 de ani, de tuberculoză.

Scriitorul era sportiv 

Ai presupune că un scriitor faimos pentru operele sale macabre și-a petrecut adolescența retras, departe de activitățile specifice tinereții. Într-o anumită măsură, așa a fost. Dar, totuși, tânărul participa la curse de alergare, lua parte la meciuri de box și la competiții de săritură în lungime. La 15 ani, a devenit faimos în oraș, după ce a înotat 9.5 kilometri de-a lungul unui râu.

A fost dezmoștenit 

Când John Allan a murit, Edgar Poe trăia deja de ceva vreme în sărăcie… Însă nu a beneficiat de niciun avantaj în urma morții tatălui adoptiv. Tânărul a fost exclus din testament, document care se îngrijea financiar de un copil ilegitim pe care Allan nici măcar nu-l întâlnise vreodată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net