Scriitorul român care a fost un gurmand ca nimeni altul. La o singură masă mânca o mămăligă mare, un crap întreg, o oală de sarmale, găină friptă și plăcinte

Ultima actualizare:

Ion Creangă, unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori români, este cunoscut nu doar pentru poveștile și amintirile sale din copilărie, ci și pentru apetitul său deosebit. Legendele despre talentul său literar sunt la fel de savuroase ca și cele despre mesele copioase la care participa. Creangă era un adevărat gurmand, iar pofta sa de mâncare rămâne memorabilă, la fel ca operele sale.

Se spune despre Creangă că era gurmand. Foto: arhiva
Se spune despre Creangă că era gurmand. Foto: arhiva

Mesele impresionante ale lui Ion Creangă

Ion Creangă era renumit pentru apetit său imens și pentru bucuria cu care se așeza la masă. Deși poveștile sale sunt pline de umor și căldură, mesele sale erau adevărate festinuri, care reflectau aceeași poftă de viață care se regăsește și în scrierile sale.

La o singură masă, Creangă putea să consume o cantitate impresionantă de mâncare. Printre delicatesele sale preferate se numărau o mămăligă mare, aurie și aburindă, alături de un crap întreg, bine gătit. Acest meniu consistent nu era complet fără o oală întreagă de sarmale, atât de plăcute papilelor sale gustative. După aceste feluri principale, Creangă nu se lăsa mai prejos și se delecta cu o găină friptă, crocantă și bine rumenită, iar la final, savura plăcinte delicioase, fie ele cu brânză sau mere.

Creangă este cel mai bine cunoscut pentru capodopera sa, "Amintiri din copilărie"

Ion Creangă. Foto: Click!
Ion Creangă. Foto: Click!

Ion Creangă, unul dintre cei mai îndrăgiți și reprezentativi scriitori ai literaturii române, s-a născut pe 1 martie 1837, în satul Humulești, județul Neamț. Crescut într-o familie de țărani moldoveni, Creangă și-a petrecut copilăria într-un mediu rural autentic, care i-a influențat profund opera literară. Poveștile, obiceiurile și tradițiile Moldovei rurale, pe care le-a trăit și absorbit în anii formativi, au devenit sursa de inspirație pentru unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale.

Creangă este cel mai bine cunoscut pentru capodopera sa, "Amintiri din copilărie", unde își descrie cu un farmec aparte și mult umor aventurile din tinerețe. În paginile acestei opere, Creangă reușește să surprindă spiritul copilăriei și să aducă la viață un univers plin de vitalitate, populat de personaje memorabile și întâmplări nostime. De asemenea, povestirile sale, cum ar fi "Harap Alb", "Ivan Turbincă" sau "Punguța cu doi bani", sunt considerate pietre de temelie ale literaturii pentru copii, captivând cititori de toate vârstele prin umorul lor simplu, dar profund, și prin înțelepciunea populară.

Povestirile sale sunt pline de subînțelesuri

În ciuda simplității aparente a povestirilor sale, ele sunt adesea pline de subînțelesuri și reflecții asupra naturii umane, transmițând valori și lecții de viață care și-au păstrat relevanța până în zilele noastre.

Prietenia sa cu Mihai Eminescu, cu care a împărtășit multe momente de viață și discuții intelectuale, a fost, de asemenea, un aspect semnificativ al existenței sale.

Creangă a murit pe 31 decembrie 1889, lăsând în urmă o moștenire literară impresionantă care continuă să fie studiată și iubită de generații întregi. Operele sale rămân o oglindă a sufletului românesc și a valorilor tradiționale, reușind să capteze și să transmită esența vieții rurale din România secolului al XIX-lea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Lopez în bej, Profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mario iorgulescu jpg
politist1 jpg
Regina Margrethe a Danemarcei   Per Morten Abrahamsen jpeg
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net