Se repetă istoria din 1977? Gheorghe Mărmureanu, despre anul producerii unui cutremur major în România „Sunt o mulțime de factori”

6 februarie 2023 13:45   Fapt divers
Ultima actualizare:

Luni, Turcia a fost lovită, pe rând, de 2 cutremure majore: unul de 7,8 grade pe scara Richter și unul de 7,5, care s-a produs la prânz. În urma tragediilor, aproape 1.500 de oameni și-au pierdut viața, iar cel mai afectat oraș se pare că este Gaziantep, acolo unde există, până la ora actuală, 80 de morți. 

Cu toții știm că în România a avut loc un cutremur major în anul 1977, atunci când numeroase personalități ale vremii au murit, printre care s-a aflat și Toma Caragiu. Acum ceva timp, Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre anul în care crede că s-ar mai putea produce un seism pe o scară atât de înaltă, cu atât de multe victime și pagube materiale. 

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre un nou cutremur în România

Acum ceva timp, Gheorghe Mărmureanu, cel care a fost, pe rând, posturile de șef al Laboratorului de seismologie inginerească, președinte al Consiliului Științific, director științific și director general până în anul 2011 la INFP și care este, în prezent, director onorific la INFP a vorbit despre anul în care s-ar putea produce un nou seism de proporții în România.

„Va fi un cutremur (n.r. în jurul anului 2040) cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a explicat Gheorghe Mărmureanu pentru DCNews.

 „Africa se va rupe în două, de la nord la sud; partea estică, împreună cu insula Madagascar, se va deplasa de India; partea vestică se va apropia tot mai mult de Europa (Spania, Franța), unindu-se la un moment dat și făcând să dispară Marea Mediterană”, a mai adăugat specialistul. 

Citește și - Ce s-ar întâmpla în România, dacă ne-ar lovi un cutremur precum cel din ‘77?

Cutremurul din 1977, din România, a avut 7,4 grade pe scara Richter

Pe 4 martie 1977, România s-a cutremurat din toate temeliile. Seismul a durat 56 de secunde și a fost suficient încât să distrugă numeroase clădiri din București și să ducă la moartea a 1.578 de persoane la nivel național. 

„Primele ştiri parvenite în străinătate despre cutremur au avut două surse principale. Cea dintâi au constituit-o informaţiile provenind direct din România, pe canalele oficiale româneşti, prin declaraţiile unor ambasade având sediul în Bucureşti, prin relatările unor martori oculari, reluate de posturile de radio şi televiziune, de ziare şi alte organe de presă, de toate agenţiile naţionale şi internaţionale de presă.

A doua sursă au constituit-o staţiile seismice de diferite tipuri dispuse în cele mai diferite puncte ale globului care, datorită energiei seismice colosale eliberată din adâncurile focarului vrâncean şi forţei uriaşe a exploziei provocate de ruptura plăcilor tectonice aflată la originea cutremurului, au putut măsura cu mare precizie parametrii şocului seismic principal, parametri care arătau că a avut loc cel mai puternic cutremur de pământ din acest secol dintr-o zonă populată a Europei: 7,2 - 7,3 pe scara de magnitudine Richter”, se arată în cartea „4 martie 1977. Secunde tragice, zile eroice. Din cronica unui cutremur”. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe