Și cei mai experimentați șoferi dau un răspuns greșit. Cine are prioritate în această intersecție

9 septembrie 2024 9:10   Fapt divers

Click îți oferă un exemplu de întrebare dintr-un test auto care pune în dificultate chiar și șoferii cu experiență: Cine are prioritate într-o intersecție cu sens giratoriu?

În intersecțiile unde circulația se desfășoară în sens giratoriu, marcate în mod corespunzător, vehiculele care deja circulă în interiorul sensului giratoriu au prioritate față de cele care intenționează să pătrundă în intersecție.

Prin urmare, răspunsul corect este B: motocicleta și autocamionul.

Conform noilor reglementări ale Codului Rutier, „în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile de circulație pe benzi, având obligația de a semnaliza din timp intenția de a părăsi intersecția și de a se asigura că această manevră poate fi efectuată fără a perturba traficul sau a pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”.

Astfel, conducătorii care se află pe banda cea mai apropiată de centrul sensului giratoriu trebuie să acorde prioritate, atunci când doresc să iasă din sensul giratoriu, celor care circulă pe banda (sau benzile) mai îndepărtate de centrul acestuia.

Mai clar, responsabilitatea de a ceda prioritatea revine întotdeauna celui care schimbă banda de circulație.

Codul Rutier 2024. Ai sau nu voie să calci linia de pe marginea șoselei 

Recent, Codul Rutier a fost modificat în privința liniei continue de pe marginea drumului. Anterior, nu exista o regulă clară, însă lucrurile s-au schimbat, iar șoferii trebuie să fie la curent cu noile reglementări pentru a evita amenzile aplicate de Poliția Rutieră.

Toți șoferii cunosc faptul că nu este permisă traversarea liniei continue care desparte sensurile de circulație, încălcarea acestei reguli fiind sancționată drastic. Potrivit Articolului 120, alineatul 1, litera (i) din Codul Rutier, „este interzisă depășirea vehiculelor atunci când aceasta implică încălcarea marcajului continuu, simplu sau dublu, care delimitează sensurile de mers, sau atunci când vehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus”.

Recent, s-a introdus și o reglementare clară care interzice șoferilor să atingă linia de pe marginea șoselei. Aceasta marchează delimitarea părții carosabile unde administratorul drumului „nu permite parcarea, staționarea sau efectuarea unui viraj”.

Sancțiuni prevăzute în Codul Rutier: Linia continuă poate fi traversată doar dacă este însoțită de un marcaj discontinuu. Șoferii care încalcă această regulă riscă sancțiuni de 4 sau 5 puncte de amendă, echivalente cu sume între 660 și 825 de lei.

Mai multe