Singurul fruct din lume ale cărui semințe cresc în exterior. Toți românii îl iubesc pentru gustul lui unic
Știm deja că fructele sunt mari, mici, mai dulci, mai puțin dulci, colorate în fel și chip, unele frumos mirositoare, altele mai puțin, însă, există un fruct ale cărui semințe nu cresc pe interior ci pe exterior. Tu știi despre ce fruct este vorba?
Fructul le cărui semințe cresc pe exterior și nu pe interior este căpșuna. O singură căpșună are aproximativ 200 de semințe pe partea exterioară. Căpșunele fac parte din familia trandafirului, Rosaceae, au mai mult de 20 de specii descrise și mulți hibrizi și soiuri.
Cel mai răspândit soi de căpșune cultivat în comerț este căpșunul de grădină, un hibrid numit Fragaria x ananassa. Aroma căpșunelor variază de la un soi la altul, de la „foarte dulce„ la „ușor acrișor”. Căpșunele sunt o importantă cultură comercială de fructe și sunt cultivate pe scară largă în regiunile temperate ale lumii.
De asemenea, ele sunt plante perene care revin la viața an de an, deși se usucă toamna, rădăcina lor supraviețuieste peste iarnă, iar primavara aceste plante revin la viață. Plantele perene trăiesc mai mult de 2 ani, iar căpșunele sunt productive până la cinci ani, potrivit specialiștilor, relatează shtiu.ro.
Căpșuna are semințele pe partea exterioară
Căpșunele sunt sărace în calorii și bogate în vitaminele C, B6, K, fibre, acid folic, potasiu și aminoacizi. Căpșunele bogate în calciu și fosfor sunt eficiente în prevenirea osteoporozei și a anemiei, în timp ce căpșunele bogate în vitaminele C, B și E sunt eficiente în reducerea nivelului de colesterol din sânge, influențează funcționarea sistemului nervos și previn astenia și insomnia.
Vitamina C și polifenolii din compoziția căpșunelor au un puternic efect antiinflamator si antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocianina, pigmentul care conferă fructului culoarea roșie. Datorită polifenolilor, consumul de căpșune reduce inflamația cronică și este benefic pentru persoanele care suferă de artrită, astm și ateroscleroză.
Studiile au demonstrat că persoanele care consuma căpșune înainte de a face sport au o mai mare anduranță și ard mai multe calorii.