Singurul împărat roman care nu a suferit nicio înfrângere. A scris istorie
A fost unul dintre cei mai importanți împărați romani, iar domnia lui a fost crucială în apariția poporului nostru. Este vorba despre Traian, unul dintre cei mai populari suverani pe care Roma i-a avut vreodată, cât și unul dintre puținii comandanți care nu au pierdut niciodată un război.
Traian a fost unul dintre cei mai îndrăgiți suverani pe care Roma i-a avut vreodată, iar sursele vremii vorbesc numai în termeni pozitivi despre personalitatea sa, cât și despre calitățile de comandant pe care le-a avut.
În plus, Traian este extrem de cunoscut în țara noastră, datorită faptului că a fost responsabil pentru victoria romană în războaiele țintite împotriva Daciei. El a fost recunoscut drept un împărat-soldat, care a obținut cele mai mari victorii din istoria Romei. În timpul domniei sale, Imperiul a cucerit nu doar Dacia, dar și zone importante din Orientul Mijlociu, iar soldați romani erau staționați până în sud, în zone care astăzi fac parte din Arabia Saudită!
Împăratul care nu a pierdut niciun război
Cele două Războaie Dacice, dintre 101-102 și 105-106 sunt, fără doar și poate, motivul pentru care Traian este atât de bine cunoscut în țara noastră. Prima lui campanie a avut ca țintă Dacia, condusă, cum știm, de către Decebal.
În timpul primului război, Traian reușește să transforme Dacia într-un regat client al Imperiului, dar după ce Decebal încearcă să pună la cale un asasinat, iar apoi invadează și teritoriile romane de la nordul Dunării, Traian începe a doua campanie, în 105.
După cum știm, această campanie s-a finalizat prin distrugerea regatului dacilor, ocuparea multora dintre teritoriile acestuia de către romani, iar, în cele din urmă, a însemnat și apariția poporului nostru.
Războiul împotriva parților
Apoi, în 106, odată cu moartea regelui nabatean Rabbel al II-lea, trupele romane anexează regatul acestuia, în mai puțin de un an. Dar ce este mai uimitor este faptul că trupele romane nu erau staționate doar în fostul regat, al cărui centru era orașul Petra, ci aveau garnizoane și la 300 de kilometri mai la sud, în Hegra, teritoriu ce astăzi se află în Arabia Saudită.
Desigur, cea mai importantă campanie din timpul lui Traian a fost cea țintită împotriva parților. Această populație de sciți își avea originea în nord-estul Iranului, iar la acea vreme deja controla un Imperiu ce se întindea de-a lungul Iranului și Irakului de astăzi, iar unele provincii se aflau în zone astăzi conduse de Pakistan, Afganistan, sau Turkemnistan.
Parții și romanii controlau împreună regatul Armeniei, iar după ce regele part Osroes I încearcă să numească un monarh loial lor, Traian începe un război, în 115. Această campanie este una încununată de succes, iar împăratul roman cucerește complet Armenia, dar și Irakul, unde, de altfel, se afla și capitala parților, Ctesiphon.
Din păcate, pe 9 august 117, Traian moare, iar la scurt timp după dispariția sa, Imperiul său pierde controlul asupra teritoriilor cucerite de la parți.