SS Cotopaxi, nava dispărută în Triunghiul Bermudelor care a fost găsită după aproape 100 de ani

8 septembrie 2024 11:55   Fapt divers

Nava SS Cotopaxi a dispărut misterios în Triunghiul Bermudelor în anul 1925. Vaporul cu aburi a plecat încărcat cu cărbune din Charleston, Carolina de Sud, spre Havana, Cuba, pe data de 29 noiembrie. Avea la bord 32 de membri ai echipajului. Însă, în apropiere de Triunghiul Bermudelor, nava a dispărut. După aproximativ 95 de ani de căutări, cercetătorii au susținut că au epava navei SS Cotopaxi.

SS Cotopaxi a fost o navă comercială americană construită ca parte a unui program de urgență în timpul Primului Război Mondial. Lansată la apă în 1918, a fost destinată aprovizionării. Nava a fost numită după un vulcan celebru din Ecuador. La 29 noiembrie 1925, Cotopaxi a plecat din Charleston, Carolina de Sud, spre Havana, Cuba. Era încărcată cu cărbune și avea 32 de persoane la bord. În timpul călătoriei, nava s-a confruntat cu o furtună tropicală puternică, care ar fi umplut cala cu apă.

La două zile de la plecare, SS Cotopaxi a dispărut în Triunghiul Bermudelor (o zonă cu reputație amenințătoare situată între Bermude, Florida de Sud și Puerto Rico). Apele sunt cunoscute și sub numele de „Triunghiul Diavolului”, iar dispariția navelor și avioanelor în aceste ape a inspirat numeroase cărți și filme. Cotopaxi nu a lăsat nicio urmă și nu se știe exact unde s-a scufundat.

Incidentul l-a inspirat pe regizorul Steven Spielberg să realizeze filmul SF „Întâlnire de gradul III”, în 1977 și remontat în 1980. În producție, nava este găsită în mijlocul deșertului Gobi și se crede că a fost plasată acolo de extratereștri.

A fost găsită cu adevărat nava SS Cotopaxi?

În 2015, despre navă s-a vorbit din nou. O farsă publicată de site-ul de știri parodie World News Daily Report susținea că Paza de Coastă cubaneză a interceptat o navă fără echipaj care se îndrepta spre insulă, despre care se credea că este Cotopaxi, o navă de marfă cu aburi care a dispărut în Triunghiul Bermudelor în decembrie 1925.

Între timp, dispariția navei a rămas o preocupare, iar un grup de exploratori și arheologi submarini au pornit în căutarea acesteia. Aceștia au aflat că la 1 decembrie 1925, la două zile după plecarea din Charleston, nava a trimis semnale de ajutor dintr-o anumită poziție. Ei au estimat locația acestui semnal la aproximativ 35 de mile marine (65 km) în largul St Augustine, Florida.

Echipa s-a deplasat la fața locului și, spre surprinderea lor, s-a aflat în apropierea unei epave cunoscute local sub numele de „Bear Wreck”, care fusese descoperită cu 35 de ani mai devreme. Numele adevărat al navei și motivul scufundării sale au rămas mult timp un mister.

Mai multe