Stațiunea din România care a fost ridicată de împăratul Traian al romanilor. A fost lăudată și de prințesa Sisi

26 martie 2024 14:50   Fapt divers

Băile Herculane, staţiunea considerată de către romani un “dar al zeilor”, este aşezată într-o vale străjuită de Munții Cerna. Povestea Băilor Herculane începe cu aproape două mii de ani în urmă, fiind una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din lume, prima menţiune datând din anul 153 d. Ch. Băile Imperiale Romane au fost fondate de împăratul Traian. Totodată,  împărăteasa Elisabeta, cunoscută ca Sisi, scria în jurnal său că „Băile Herculane sunt o prezenţă distinctă şi încântătoare”.

Împăratul Traian a pus bazele Băilor Herculane

Băile Herculane se mândresc cu o istorie impresionantă de aproape două milenii, cu începuturile stațiunii datând din anul 102 d.Hr., când împăratul Traian a pus bazele acesteia. Cultura romană a adus cu sine și cultul balnear, moștenit de la greci, care a fost încorporat în mod profund în viața și tradițiile stațiunii.

Numele său, Băile Herculane, este o întruchipare a respectului față de zeul Hercules din mitologia romană, considerat patron al izvoarelor termale și simbol al puterii și echilibrului. Băile Herculane este una dintre cele mai vechi și vizitate stațiuni balneare din România și Europa de Est. Localizată strategic pe Valea Cernei, în partea de sud-vest a țării, această destinație este ușor accesibilă din toate colțurile țării și din afara ei.

Stațiune făcută celebră de prințesa Sisi

În anii 1800, după prima fază de construcţie a Centrului Imperial Istoric din Băile Herculane, împăratul Austriei, Franz Iosef I, spunea: „Acum, în această vale a Cernei există cea mai frumoasă staţiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta, cunoscută ca Sisi, scria în jurnal său că „Băile Herculane sunt o prezenţă distinctă şi încântătoare”.

După 1852, staţiunea a cunoscut o perioadă de înflorire, când s-au construit băi luxoase, restaurante sau vile, proiectate de arhitectul curții imperiale austriace Wilhelm Doderer.

Unde se află Băile Herculane 

Considerată un important centru de sănătate, stațiunea balneo-climaterică Băile Herculane oferă turiștilor o bază de tratament deosebită, modernă, în care principalul factor terapeutic este bogăția izvoarelor sulfroase, termo-minerale și cloruro-sodice.

Până în prezent, în împrejurimile stațiunii Băile Herculane au fost descoperite 16 izvoare cu apă termo-minerală ce sunt dispuse de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape 4 km. Pentru mărirea debitelor de apă au fost executae mai multe foraje hidro-geologice.

Stațiunea Băile Herculane este vizitată astăzi datorită efectelor ei curative: izvoare termale fierbinți cu sulf, clor, sodiu, calciu, magneziu, oligominerale, ape tonice și puternica ionizare negativă a aerului cu efecte sănătoase asupra corpului uman.

Mai multe