Suntem afectați afectaţi de variaţii de temperatură! Specialiştii sunt îngrijoraţi de aceste schimbări

17 ianuarie 2023 22:19   Fapt divers
Ultima actualizare:

Vremea este complet dată peste cap! Am avut câteva zile de veritabilă primăvară, la început de ianuarie, apoi vremea s-a schimbat brusc în iarnă şi câteva zile ne-am luptat cu vântul puternic şi cu temperaturi scăzute.

Acum însă, meteorologii ne atenţionează că, în săptămâna aceasta, termometrele vor arăta 18 şi chiar 20 de grade. Cardiacii şi persoanele vulnerabile precum bătrânii şi copiii ar putea fi afectaţi de aceste variaţii importante de temperatură. 

După cum arată harta meteorologică săptămâna aceasta, se poate spune că iarna a plecat de la noi şi nu prea mai are de gând să revină. 

Din punct de vedere al circulaţiei atmosferice, ţara noastră se va regăsi într-un sector neobişnuit de cald, plecat atât dinspre nordul Africii, dar care se va accentua în zona Rusiei şi a Mării Negre, ducând abaterile termice la valori record de temperaturi, chiar şi cu +14, +16 grade peste normalul perioadei în anumite zone. 

Dacă azi temperaturile minime se vor încadra între 2 şi 7 grade în ţară, iar cele maxime între 10 şi 12 grade, de miercuri şi până în weekend avem parte de o încălzire agresivă şi total neobişnuită. Miercuri şi joi vor reprezenta vârful de căldură al săptămânii, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi Dobrogea urmând să ne apropiem de 18 – 20 de grade.

Abia duminică, după aceste zile de veritabilă primăvară, vremea se răceşte brusc, iar temperaturile minime nu mai depăşesc 3 grade, iar cele maxime se vor încadra între 5 şi 7 grade.

Schimbările bruşte de temperatură atrag după sine probleme de sănătate sau le pot agrava pe cele deja existente. Organismul se adaptează la orice schimbare de acest fel în aproximativ două săptămâni, dar iată că iarna e foarte capricioasă şi ba e cald, ba e frig. Mai mult, sunt studii care arată că organismul îşi pierde capacitatea de adaptare la fluctuaţiile de temperatură.

De asemenea, trecerea de la vreme rece la ploaie sau brusc la căldură îi poate afecta pe cei mici, pe cei meteosensibili, pe cei în vârstă sau pe cei bolnavi cronic. Concret, în aceste situaţii există un risc de apariţie sau agravare a astmului, a afecţiunilor pulmonare şi respiratorii, a alergiilor, a anxietăţii şi a stresului.

Apar diferite alergii, dureri puternice de cap, oboseală nejustificată, somnolenţă accentuată. De asemenea, pacienţii cu afecţiuni reumatice sunt afectaţi de modificările bruşte de vreme. Foarte important e să avem un sistem imunitar puternic, pentru a nu deveni vulnerabili în faţa gripelor sau virozelor de sezon.

Apoi, este foarte importantă păstrarea unui stil de viaţă echilibrat, evitarea deshidratării, a consumului de alcool şi se va acorda o atenţie deosebită somnului.

Copaci înfloriţi, în ianuarie

Nu doar oamenii, ci şi plantele sunt afectate de schimbările bruşte de temperatură. La Constanţa, din cauza temperaturilor ridicate din această iarnă, un cireş japonez a înforit zilele trecute, arată observatorconstanta.ro.

Specialiştii sunt însă îngrijoraţi de aceste schimbări. Din cauza înfloririi timpurii a mugurilor, are loc consumarea substanţelor hrănitoare din plante. Astfel, în cazul pomilor fructiferi, nu se vor forma seminţe şi fructe. Şi pe câmpuri a încolţit grâul, relatează adevarul.ro.

În acest context, fermierii avertizează că un episod de îngheţ ar provoca o catastrofă. Georgian Calotă, unul dintre fermierii din Câmpia Râmnicului, ne însoţeşte pe un teren din comuna Balta Albă, însămânţat cu grâu în luna octombrie a anului trecut, pentru a ne arăta cât de afectate sunt culturile de toamnă. Terenul a căpătat o uşoară tentă de verde, deoarece plantele au răsărit răzleţ din pământ.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe