Suntem lideri mondiali la videochat. Câți români lucrează în acest domeniu

17 iulie 2023 20:48   Fapt divers

România este ţara în care, pe lângă industria IT, a „explodat” în ultimul timp şi cea de videochat. Doru Şupeală, specialist în resurse umane, a explicat pentru „Adevărul” cum au ajuns româncele în topul mondial al câştigurilor din videochat.

Ideea materialului a pornit de la anunţul preşedintelui ANAF, Lucian Heiuş, care a precizat că în România sunt 5.000 de firme care au ca obiect de activitate videochatul, iar 400.000 de persoane lucrează oficial în acest domeniu.

Cifrele sunt uluitoare, pentru că, dacă sunt reale, înseamnă că această industrie o depăşeşte pe cea din IT! Mai mult, conform unor topuri neoficiale, în ţara noastră s-ar afla cea mai importantă piaţă de videochat din Europa sau chiar din lume, fiind urmată de Columbia şi Rusia.

Specialistul în resurse umane Doru Şupeală a dezvăluit că, deşi această piaţă e extrem de mare, statul încă nu a trecut în nomenclatorul meseriilor pe cea de model de videochat.

„Statul nu înţelege businessul şi nu e pregătit din punct de vedere legal şi fiscal”, a spus specialistul, care nu crede că sunt 400.000 de persoane care lucrează în industria aceasta, ci sunt 400.000 de conturi deschise.

„Cred că mai degrabă sunt 400.000 de conturi. Aceeaşi persoană poate avea mai multe conturi. Cei din industrie estimează că sunt circa 200.000 de persoane care fac bani din această zonă de servicii sexuale online, că e vorba de videochat sau că e vorba de Only Fans sau alte platforme”, a declarat Şupeală pentru sursa citată.

În plus, există un număr mare de persoane care lucrează în zona tehnică pentru studiourile de videochat, dar şi cei din zona de training şi în zona de asistenţă pentru modele. „Modelele de multe ori nu întreţin ele singure dialogurile cu clienţii, ci sunt ajutate din spate de persoane care scriu chat-ul în locul lor, pentru că video-chatul este chat cum e la noi pe Messenger, dublat de imagine video. Nu se face transmisie şi audio, şi video, decât foarte rar”, precizează expertul.

Astfel, pe lângă cele, să zicem, 200.000 de modele, s-ar putea să mai avem 50.000 -100.000 de persoane care se ocupă de zona tehnică şi de asistenţă, a concluzionat specialistul.

Salariile sunt de cel puţin 1.000 de euro

Comparativ, industria IT de la noi are undeva în jur de 300.000 de specialişti, aici incluzând şi profesiile auxiliare, a mai spus Şupeală. „Cred că industria de videochat din România face câteva miliarde de euro anual. Din păcate, n-avem date de la ANAF. Datele obţinute de la cei din industrie cu care am vorbit arată că global, pe cele mai importante pieţe - SUA şi Europa - se fac câteva zeci de miliarde de euro din videochat, iar România este mereu în top, având cam 30% din industrie”, precizează specialistul.

În ceea ce priveşte câştigurile, un model de videochat cu un venit considerat mic în industrie câştigă între 1.000 şi 2.000 de euro pe lună. „E forţat să spunem că videochatul face mai mulţi bani decât IT-ul, însă cu siguranţă videochatul face bani semnificativi şi care merită atenţia la fel ca IT-ul”, a conchis specialistul intervievat de „Adevărul”.

El a mai scos în evidenţă un lucru interesant: într-un top neoficial agreat de oamenii din industrie, România e pe primul loc în lume în ceea ce priveşte veniturile obţinute din videochat. „Topul este: România, Columbia, Rusia. Columbia şi Rusia au mai multe modele, dar profesioniştii din România din acest sector fac în medie cei mai mulţi bani”, precizează Şupeală. Motivul e simplu: suntem foarte buni în comunicarea în limba engleză, iar banii se obţin în funcţie de durata „show-ului”.

Click! spune

Doru Şupeală e consultant în afaceri, marketing, relaţii publice şi management. Este autorul cărţii „Employer branding 100%”, în care analizează modul în care companiile ar trebui să-şi gestioneze relaţiile cu angajaţii.

Mai multe