„Tinerețe fără bătrânețe”. Povestea lui Ghilgameș, semizeul care dorea să obţină nemurirea
Pe 12 tăbliţe de argilă, scrise în jurul anului 2.000 î.Hr., s-a găsit opera aşa numitei „Epopei a lui Ghilgameş”, povestea regelui sumerian al Urukului. Ghilgameş s-a născut din unirea unui bărbat muritor cu o zeiţă nemuritoare și cum avea mai mult sânge de zeu decât de om, el considera că merita să obţină nemurirea.
Povestea lui Gilgames a fost descoperită în secolul al XIX-lea, această căpătând celebritate în cultura populară. Cuprinsă în 12 tăbliţe de lut păstrate în faimoasa bibliotecă a regelui asirian Assurbanipal, la Ninive, s-a găsit opera aşa numitei „Epopei a lui Ghilgameş”. Acesta a fost un rege din Uruk, care s-a născut din unirea unui bărbat muritor cu o zeiţă nemuritoare.
Ghilgameş este un rege care se distinge prin forță, vitejie, înţelepciune, dar se impune până la tiranie semenilor sãi. Supuşii săi se plâng zeiței iubirii, războiului și a fertilității, Ishtar, de muncile istovitoare la care acesta îi sileşte. În acest context apare figura interesantă a lui Enkidu, plămădit din lut, înzestrat cu viaţă prin răsuflarea zeiţei Aruru. El s-a luptat cu Ghilgameş, căruia îi recunoaște puterea și devin prieteni.
În căutarea nemuririi
Într-un alt fragment, Isthar, zeița iubirii și a războiului, se îndrăgosteşte de Ghilgameş şi îi propune căsătoria, dar acesta o refuză. Rănită, și-a implorat părinții, Anu și Antum, să trimită un Taur Divin, Gugalanna, să-l omoare. Dar atacat de Enkidu şi Ghilgameş, monstrul sfârşeşte sub sabia lor. Într-un final, Enkidu moare după blestemele zeiței Ishtar, iar regele îl jelește și se gândește apoi că și el e muritor. El a aflat din legendele sumeriene că unul din strămoșii săi a devenit nemuritor. Aşa că pleacă în căutarea legendarului Utnapishtim, cel din urmă rege dinaintea potopului, care a domnit la Şuruppak, cel căruia zeii i-au dăruit nemurirea.
Ajuns la Utnapishtim, strămoșul său îl sfătuiește să renunțe la căutarea nemuririi, iar ca să îi demonstreze că nu poate schimba legile firii, îl provoacă să stea treaz 7 nopţi, test pe care regele nu-l trece. Îi încredințează totuși o taină: pe fundul unui râu se găseşte o floare care oferă tinereţea veşnică.
Deși găsește planta, obosit fiind, adoarme și un șarpe i-o smulge. Rămas fără vreo posibilitate de a învinge moartea, Ghilgameş încearcă să-l ispitească pe duhul lui Enkidu să-i împărtăşeascã ce se petrece în lumea de dincolo, dar nu află mare lucrum relatează Historia.ro. Dezamăgit, regele se întoarce acasă. Astfel, Ghilgameş se convinge că oamenilor nu le este destinată viaţa veşnică.