Cum a murit Hercule, eroul grec? Ce rol a avut Deianira, a doua soție, în decesul său

Cine nu a auzit de Hercule, cel mai cunoscut erou din mitologia greacă, descris de către Herodot și numeroși istorici antici, poeți și dramaturgi, ca fiind cel mai puternic războinic și semizeu al epocii eroice? Renumit pentru cele douăsprezece mari fapte de vitejie cunoscute sub numele de muncile (isprăvile) lui Heracles, a fost primit, după moarte, în rândul zeilor devenind, astfel, nemuritor. Însă, te-ai întrebat vreodată cum a decedat Hercule?

Cum a murit Hercule, cel mai cunoscut erou din mitologia greacă / Foto: Captură video
Cum a murit Hercule, cel mai cunoscut erou din mitologia greacă / Foto: Captură video

Povestea lui Hercule și a Deianirei a devenit subiectul uneia dintre piesele tragice ale lui Sofocle, „Trachiniae” („Femeile din Trachis” n.r). Deianira a fost o prințesă muritoare în mitologia greacă, fiica lui Eneu, rege al etolilor din Grecia, și, totodată, cea de a doua soție a eroului grec. Deianira a fost, de asemenea, cauza morții soțului ei, făcând ceva ce zeii, giganții, monștrii și oamenii nu au reușit să realizeze.

Hercule s-a căsătorit cu a doua sa soție după ce a câștigat lupta cu zeul Acheloos, care dorea, la rândul său, să se însoare cu aceasta. După nuntă, cei doi au ajuns pe malurile râului Eveno. Acolo se afla și centaurul Nessus. Îndrăgostit până peste cap de ea, după ce a ajutat-o să treacă râul, a încercat să o răpească.

Cum a murit eroul grec Hercule

De pe celălalt mal, Hercule a văzut ce se întâmplă, l-a urmărit pe centaur și l-a împușcat în inimă cu o săgeată care l-a rănit mortal. Însă, în timp ce își dădea ultima suflare, Nessus i-a spus Deianirei că sângele care se scurge din rana lui ar putea fi folosit ca poțiune de dragoste, dacă este nevoie. Sângele, desigur, nu era o poțiune de dragoste, ci o otravă mortală, dar ea nu știa acest lucru. Alte povești spun că acesta i-a oferit, de fapt, un talisman cu sângele său otrăvit.

Cert este că, la câțiva ani de la acest incident, Hercule a atacat Ecalia și a răpit-o pe fiica regelui Eurytus, Iole, de care era îndrăgostit. Deyanira, geloasă pe Iole și simțind că își pierde dragostea lui Hercule, a pus pe o mantie pe care a țesut-o pentru Hercule sângele centaurului cu speranța că acesta se va îndrăgosti din nou de ea, exact cum îi zisese Nessus.

Din păcate, însă, după ce eroul grec a îmbrăcat mantia, otrava a început să îi ardă pielea. A încercat să scoată haina, și, deși otrava nu l-a ucis, durerea a fost insuportabilă. Văzând că era pe moarte, eroul și-a construit propriul rug, unde și-a găsit sfârșitul. Când Deyanira a aflat că acțiunile ei au cauzat moartea soțului ei, s-a simțit atât de vinovată, încât s-a sinucis.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Dominic Cummings FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net