Eroul Croației: cine e Livaković, portarul care și-a dus țara în sferturile Mondialului

#CM Qatar 2022

Cele trei lovituri de departajare apărate de Dominik Livaković i-au adus portarului Croației un loc cald în istoria țării sale, calificându-și naționala, luni, în sferturile de finală ale competiției.

Dominik Livaković, eroul Croației la Campionatul Mondial din Qatar (FOTO: Getty Images)
Dominik Livaković, eroul Croației la Campionatul Mondial din Qatar (FOTO: Getty Images)

Remiza, 1-1, de la finele timpului regulamentar, a trimis confruntarea dintre Japonia și Croația mai întâi în reprizele suplimentare, apoi la cea mai tensionantă parte a unui meci de asemenea anvergură - penaltiurile, unde Croația s-a impus cu 3-1.
Poate că a avut o zi norocoasă, poate că inspirația a fost de partea sa - cert este că portarul Dominik Livaković a intervenit salvator la trei lovituri de departajare executate de japonezi, parând mingea într-un mod supraomenesc și aducând-o pe Croația în ipostaza de a se duela pentru un loc în semifinalele celei mai importante competiții de fotbal din lume. 
În prezent ajuns la 27 de ani, Dominik Livaković s-a născut în Zadar, fiind crescut de academia de juniori cu același nume și trecând, apoi, la echipa mare. Legitimat, între timp, la Dinamo Zagreb, Dominik Livaković și-a făcut loc treptat, dar sigur, în echipa din Capitala Croației, al cărei tricou l-a îmbrăcat pentru prima dată în vara lui 2015. La națională, goalkeeper-ul numără 37 de selecții, cota sa de piață ridicându-se la 8,5 milioane de euro, potrivit Transfermarkt. 

Norocoasă prin definiție

Dincolo de duelul propriu-zis cu Japonia, câștigat cu măiestrie de naționala lui Dominik Livaković, Croația este recunoscută pentru succesul său la loviturile de departajare, fiind deja un obicei în istoria sa la Campionatele Mondiale. La ediția trecută a competiției, în anul 2018, Croația le elimina pe Danemarca și Rusia, în urma loviturilor de departajare. Traseul avea s-o poarte pe Croația tocmai până în finală, acolo unde Franța reușea să se impună cu 4-2. 
Intervențiile de la penaltiurile Japoniei l-au urcat direct în topul mondial, devenind al treilea portar din istorie care reușește să apere trei penaltiuri de departajare la Campionatul Mondial, după portughezul Ricardo împotriva Angliei, la ediția din 2006 a competiției și conaționalul său, croatul Danijel Subašić, care s-a opus de trei ori, în 2018, la turneul final din Rusia, în fața jucătorilor din Danemarca.

Duel de foc cu Brazilia în sferturi la CM Qatar 2022

Pentru un loc în penultimul act al Campionatului Mondial din Qatar, Croația se va duela cu Brazilia, aceasta din urmă calificându-se în detrimentul Coreei de Sud, pe care a învins-o cu 4-1. Partida se va disputa, vineri, de la ora 17.00, iar câștigătoarea acestei confruntări o va întâlni în semifinale pe formația calificată din meciul Olanda - Argentina. Programul și rezultatele de la CM 2022 sunt disponibile aici

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Trabzonspor Fenerbahce (EPA) jpg
Aryna Sabalenka (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Darius Olaru (stanga) si Cosmin Matei (Sportpictures) jpg
Simona Halep si Paula Badosa (EPA) jpg
Trabzonspor Fenerbache (X, Twitter) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Adrian Mutu, Sportpictures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net