Toți românii care stau la bloc trebuie să știe această regulă. Dacă nu este respectată, poate crea probleme cu vecinii
Într-o comunitate precum un bloc de locuințe, respectarea normelor de întreținere este esențială pentru o conviețuire armonioasă. Un aspect adesea înțeles greșit de unii locatari este includerea unei noi persoane pe lista de întreținere.
Gestionarea corectă a cheltuielilor de întreținere și respectarea normelor privind înregistrarea locatarilor sunt cruciale pentru armonia comunității.
Regula drastică la întreținere pentru românii care locuiesc la bloc
Există anumite reguli și proceduri implicate în procesul de înregistrare a noilor locatari pe lista de întreținere. Iată care sunt acestea.
Conform Hotărârii de Guvern nr. 1588 din 2007, proprietarii trebuie să declare administrației blocului numărul de persoane care locuiesc în apartament pentru mai mult de 15 zile într-o lună. Această regulă se aplică atât rezidenților permanenți, cât și celor temporari.
Contribuția fiecărui locatar la cheltuielile de întreținere, cunoscută și ca cotă parte de proprietate, este calculată în funcție de suprafața utilă a apartamentului și de numărul de persoane declarate. Astfel, gestionarea corectă a numărului de locatari influențează direct suma pe care fiecare proprietar o plătește lunar pentru întreținerea clădirii.
Nou-născuții trebuie și ei declarați la întreținere
Regulamentele prevăd că nou-născuții trebuie înregistrați la administrație în termen util. Contribuția pentru aceștia începe să fie calculată din a treia lună de la naștere.
În caz de suspiciuni privind corectitudinea declarațiilor sau numărul real de locatari, ceilalți membri ai asociației de proprietari sau chiar poliția pot solicita verificări. Acestea pot include accesul la înregistrările camerelor de supraveghere pentru a verifica numărul efectiv de persoane care locuiesc în apartament.
Dacă plata cheltuielilor de întreținere nu este efectuată în termenul stabilit, asociația de proprietari poate impune penalități. Acestea sunt calculate începând cu a 31-a zi de la scadență și pot ajunge până la 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.