Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce trebuie să faci astăzi, ca să-ți meargă bine tot anul

7 ianuarie 2023 13:37   Fapt divers
Ultima actualizare:

Ziua de 7 ianuarie reprezintă una dintre cele mai mari sărbători pentru toți românii. Este prăznuit Sfântul Ioan și este o bună ocazie de a ține cont de tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le ținem în această zi. 

Tradiții și obiceiuri în ziua de 7 ianuarie, de Sfântul Ioan

În ziua de Sfântul Ioan, femeile însărcinate trebuie să dea de pomană alimente celor sărmani, pentru ca bebelușul să fie sănătos și ferit de rele. 

Tot în această zi se spune că este bine să fie veselie în casă, pentru ca oamenii să fie veseli tot anul. În caz contrar, se vor abate asupra lor numai probleme și vor fi supărați până anul viitor. 

De Sfântul Ioan, credincioșii își fac, dimineața, semnul crucii și iau o gură de agheasmă, după care spun o rugăciune. Agheasma mare se sfințește în Ajun de Bobotează și de Bobotează. 

Tot din tradițiile populare se spune că Sfântul Ioan este ocrotitorul pruncilor, așa că femeile care au copii trebuie să se roage și să-i închine, pentru a avea o viață bună, îmbelșugată și pentru a-i feri de boli. 

Persoanele care își serbează ziua de Sfântul Ioan trebuie să fie vesele, iar în casa și în gospodăria lor să fie bucurie pretutindeni. 

În ziua de Sfânt Ion există obiceiul “Iordănitul femeilor”,  care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”, notează traditii-superstitii.ro

Citește și - Rugăciune către Arsenie Boca. Ascultă cea mai puternică rugăciune către sfântul părinte

Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești de Sfântul Ioan

Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe