Calendar ortodox 2022, 13 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Ioan Gură de Aur

Sfântul Ioan Gură de Aur este prăznuit la data de 13 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Ioan Gură de Aur este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 13 noiembrie. 

Sfântul Ioan Gură de Aur, icoană de Gabriel Toma Chituc
Sfântul Ioan Gură de Aur, icoană de Gabriel Toma Chituc

Calendar ortodox 2022, 13 noiembrie. Sfântul Ioan Gură de Aur

Unul din cei mai importanți sfinți părinți care a propovăduit pocăința și a fost sprijin și întăritor al Bisericii este Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul Constatinopolului. El s-a născut într-o familie bogată și nobilă, părinții săi numindu-se Secund și Anuza. A învățat filosofia iar Duhul Sfânt l-a învățat să filosofeze. I-a avut profesori pe sofistul Libanie și pe filosoful Andagratie pe care i-a depășit curând în înțelepciune. La 18 ani uimea Atena cu filosofia și cuvântul lui dulce de orator. Acolo și l-a făcut dușman pe filosoful Antimie care era de fapt stăpânit de un duh rău. După ce Sfântul Ioan a crezut  Hristos și s-a botezat, Antimie era și mai pornit împotriva lui. În timpul unei dispute oratorice, în timp ce vorbea sf Ioan, Antimie a căzut la pământ, zvârcolindu-se și nu s-a ridicat decât după ce l-a mărturisit pe Hristos și toți au văzut această minune. 

Ioan era prieten bun cu Vasile, cel care urma să devină Sf. Vasile cel Mare și a fost contemporan cu sf. Grigorie Teologul și pentru ei trei s-a stârnit zvastia între credincioși “care e mai mare”, dar cei trei s-au declarat egali, și nici unul nu a vrut să iasă în frunte. 

Sfântul Ioan multe minuni a făcut și pe mulți a vindecat de necazurile lor dându-le alinare. Pe Arhelae din Antiohia l-a curățit de lepră, lui Evclie care avea un ochi orb din copilărie i-a redat vederea, pe Cristina care căzuse bolnavă de rea ce era cu slugile a sfătuit-o să renunțe la răutate și astfel s-a ridicat din boală. 

După patru ani de mănăstire, Ioan mers în Antiohia. Acolo l-a întâlnit pe sfințitul patriarh Melentie. Lui Melentie i-a urmat Flavian care a primit vis în somn să-l caute și să-l hirotonească pe Ioan. După slujba de Liturghie, la hirotonie, când părintele Flavian a pus mâinile pe capul lui Ioan un porumbel alb și luminos s-a arătat. Toți cei prezenți s-au înspăimântat și s-au minunat, iar vestea s-a răspândit ca focul în toată țara.    

De atunci a reușit să uimească pe oricine asculta predicile lui. Nimeni niciodată nu ascultase cuvinte atât de strălucit împletite așa că acum când se auzea că va avea cuvânt de spus toată lumea dădea buluc să soarbă din dulceața vorbelor lui. 

Uneori cuvintele lui erau prea adânci pentru a fi înțeles așa că într-o bună zi, la începutul preoției sale, o femeie i-a spus “Învățătorule duhovnicesc sau mai bine să-ți zic, Ioane Gură de Aur, adâncit-ai fântâna sfintelor tale învățături, iar funia minții noastre este scurtă și nu poate să o ajungă!" și așa i-a rămas numele Ioan Gură de Aur. 

Vestea Duhului său a ajuns și la urechile împăratului care se minuna de ce auzea și ar fi vrut să-l aibă lângă el. Împăratul i-a scris lui Flavian să-l trimită la Constantinopol să-l pună patriarh. Ioan a refuzat, dar împăratul i-a scris din nou lui Flavian așa că nu a mai avut de ales și a plecat spre “capitala lumii”.  Ajuns patriarh Ioan a început a îngriji de supușii săi, acolo unde afla greșeală  precum zvastia, necurăția, nedreptatea le îndepărta și răsădea dragostea, dreptatea și milostenia, înlătura ereziile și lumina pe toată lumea cu învățătura lui. El a fost pizmuit și înlăturat din scaunul patriarhal și multe a nevoit și pătimit până din viață s-a sfârșit, dar lui Adelfie, episcopul Arabiei I s-a arătat că Sfântul Ioan propovăduitorul pocăinței stă înaintea tronului ceresc de serafimi și heruvimi înconjurat. 

Troparul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Din gura ta ca o lumină de foc strălucind harul, lumea a luminat. Vistieriile neiubirii de argint lumii a câștigat. Înălțimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Iar prin cuvintele tale învățându-ne, Părinte Ioane Gură de Aur, roagă pe Cuvântul, Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Din ceruri ai luat Dumnezeiescul har și cu buzele tale pe toți înveți să se închine în Treime Unuia Dumnezeu, Sfinte Ioan Gură de Aur, preafericite cuvioase, după vrednicie te lăudăm pe tine, că ești îndreptător, ca cel ce arăți cele Dumnezeiești.

La 13 noiembrie în calendarul ortodox 2022 mai este pomenit

  • Sfântul Cuvios Mucenic Damaschin.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net