Calendar ortodox 2022, 3 noiembrie. Sfinții zilei: Sfinții Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul și Aitala diaconul

Sfinții Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul și Aitala diaconul sunt prăznuiți la data de 3 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul și Aitala diaconul sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 3 noiembrie. 

Sfinții Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul și Aitala diaconul (foto: doxologia.ro)
Sfinții Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul și Aitala diaconul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 3 noiembrie. Pătimirea Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul și Aitala diaconul

În Persia, în cetatea Naesson, păstorea un episcop evlavios pe nume Achepisma. El a făcut numai fapte bune întreaga lui viață a postit și s-a rugat și nici după ce a împlinit 80 de ani nu a ostenit. Ci își păstorea cu credință și râvnă turma ce-i fusese încredințată. Înainte de a suferi martiriul său a venit la el un copil și i-a spus că va muri după torturi nemăsurate și chinuri îndelungate suferite pentru Hristos. Pentru că era lângă el un episcop al unei cetăți apropiate acela l-a întrebat și el pe copil dacă știe ce soartă va avea. Copilul i-a răspuns că el nici măcar nu își va mai revedea cetatea și va muri pe drum, în satul Etradat”. Prorocia s-a întâmplat întocmai pentru amândoi episcopii, unul a murit în drum spre casă, iar celălalt a primit coroana muceniciei din partea împăratului Savorie.

Acesta îi prigonea pe creștini cu osârdie, oamenii lui îi omorau fără cruțare, îi căutau peste tot pe unde se ascundeau, îi torturau și-i omorau. Împăratul avea un eunuc, Azadis, slujitor credincios, care s-a dovedit a fi creștin și a căzut sub sabia  păgânilor. Împăratul a fost mișcat de pierderea slugii credincioase și a oprit prigoana creștinilor de rând, urmând să fie uciși numai cei ce o răspândesc și cei ce se dovedesc a fi învățați.  Episcopul Achepisma a intrat pe mâna prigonitorilor și aceștia l-au bătut și torturat apoi l-au aruncat în temniță pentru a renunța la credința sa. A doua zi au fost capturați preotul Iosif și diaconul Aitala, amândoi credincioși drepți și evlavioși cu viață și râvnă ascetică dar cu mintea și vorba ascuțite ca o sabie cu două tăișuri.

Ei au fost supuși la torturi greu de imaginat deoarece erau conduse de un vrăjitor, care după ce a obosit chinuindu-i i-a aruncat în temniță pentru trei ani interzicând cu poruncă grea să fie ajutați sau hrăniți în vreun fel. Au supraviețuit chiar prin mila temnicerilor cărora nu le venea să creadă văzând atâta putere și cum sfinții îndurau totul cântând psalmi și spunând rugăciuni. După trei ani a venit în vizită Sapor împăratul însoțit de mai marele vrăjitorilor, Ardasabor. Ei au cerut să-i vadă pe creștini și au încercat iar să-i convingă să renunțe promițând că vor scăpa de chinuri și temniță. Când au văzut că tot nu renunță, pe Achepisma l-au biciuit, i-au tăiat capul și l-au aruncat la câini. Câinii nu s-au atins de trupul lui și după trei zile, când străjerii nu erau atenți, creștinii i-au luat trupul sfânt și l-au îngropat cu cinste.

Apoi a fost rândul lui Iosif să pătimească iar Aiala a pătimit și a îndurat și mai mult. Ei au fost apoi mutați în cetatea Avril, unde o femeie credincioasă pomenită cu numele de Sinandulia a plătit bani grei și a reușit să-I îngrijească și să-i hrănească.

Apoi s-a schimbat guvernatorul orașului și a fost numit Zvrot. Acesta a aflat de creștinii pe care-i are în custodie și a început noi chinuri asupra lor. După ce i-a chinuit în fel și chip a pus armata să aducă pe creștini și i-a forțat să-i ucidă cu pietre. Trupul Sfântului Iosif a fost îngropat cu pietre și păzit de oșteni ca să nu fie cinstit de creștini. Așa că a venit un cutremur mare și foc din cer. Când s-a risipit praful trupul sfântului a fost de negăsit. Pentru ca să nu se repete minunea, diaconul Aitala a fost dus și ucis cu pietre în altă cetate, Patrias iar călugării din apropiere au venit noaptea și i-au luat trupul și l-au îngropat cu cinste.

Pe locul unde a fost îngropat a crescut un copac de mirsină la care veneau mulți bolnavi și se vindecau de neputințe, dar și de acesta au prins veste păgâni așa că au venit și l-au tăiat. Lumea a venit în continuare la locul acela, cântau și se rugau și uneori vedeau o lumină cerească strălucind și îngerii cântând și slăvind pe Dumnezeu.

Troparul Sfinților Mucenici Achepsima, episcopul, Iosif, preotul și Aitala, diaconul

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Achepsima, episcopul, Iosif, preotul și Aitala, diaconul

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Cele Dumnezeiești de Taină le-ai învățat, înțelepte, cu cinste, jertfă primită ai fost, de Dumnezeu fericite. Că paharul lui Hristos ai băut cu mărire, Sfinte Achepsima, cu cei împreună pătimitori cu tine, rugându-te neîncetat pentru noi toți.

La 3 noiembrie în calendarul ortodox 2022 se mai pomenește

  • Sfințirea bisericii Sfântului și Marelui Mucenic Gheorghe din Lida și așezarea sfintelor lui moaște în ea; S
  • fântul Cuvios Achepsima; 
  • Sfântul Cuvios Teodor, episcopul Arghirei; 
  • Sfinții Mucenici Sever, Androna, Teodot și Teodota; 
  • Sfântul Cuvios Ilie; 
  • Nouă sfinți mucenici; 
  • Douăzeci și opt de sfinți mucenici; 
  • Sfântului Ahemenid Persul, mărturisitorul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net