Un nou trend a devenit viral pe TikTok. Ce este „putrezirea în pat” și ce spun specialiștii despre acest comportament: „Poate avea efecte dăunătoare”
Un nou trend pe TikTok, denumit „putrezirea în pat” îi îngrijorează pe specialiști. Un expert în somn a explicat ce se ascunde în spatele acestui comportament.


Noul trend pe TikTok descrie momentele în care cineva petrece timp excesiv în pat, potrivit Daily Record.
Dr. Deborah Lee, expert în somn și colaboratoare a companiei Bed Factory Direct, explică ce presupune această tendință și ce se ascunde, de fapt, în spatele unui astfel de comportament.
„Când cineva stă întins în pat, de obicei scrolând pe TikTok sau urmărind emisiuni TV ore în șir fără a face nimic productiv, asta este adesea ceea ce se numește «putrezirea în pat»”. Putrezirea în pat poate fi pozitivă dacă este făcută ca o atitudine autentică de a se recupera și de a se odihni. Cu toate acestea, termenul «putrezire» are un impact negativ”, spune specialista.
„Cei care «putrezesc în pat» își ignoră adesea activitatea de zi cu zi”
Doctora Lee a propus o alternativă mai bună pentru această practică. Aceasta susține că atunci când „putrezirea în pat” devine un obicei constant, poate ascunde probleme mult mai mari decât am putea crede la prima vedere.






„Poate că redenumirea acestuia drept «odihnă intenționată» va aduce un pic mai mult un rol pozitiv asupra acestui lucru, mai degrabă decât utilizarea termenului «a putrezi» – se schimbă accentul de la a fi leneș și neproductiv la relaxarea intenționată, de care avem cu toții nevoie pentru a trece peste viața noastră ocupată din zilele noastre.”
Cei care «putrezesc în pat» își ignoră adesea activitatea de zi cu zi, ceea ce poate părea copleșitor. Mulți oameni sunt copleșiți din punct de vedere fizic și emoțional de a încerca să echilibreze viața de zi cu zi”, explică ea.
„Poate avea efecte dăunătoare”
De asemenea, experta spune că „unii indivizi recurg la «putrezirea în pat» ca mijloc de a se sustrage de la responsabilitățile din lumea reală. Este, în esență, o abordare «ignoranța este fericirea» a sarcinilor administrative cruciale.”
Mai mult decât atât, se pare că inactivitatea pe termen lung poate avea consecințe negative asupra sănătății.
„Mișcarea joacă un rol vital în viața de zi cu zi, fie că este vorba pur și simplu de deplasarea prin casă, făcând ceva curățenie sau de o plimbare până la magazin. Neglijarea acestor activități poate avea efecte dăunătoare asupra mobilității și sănătății generale, în special dacă sunt ignorate pentru perioade îndelungate”, avertizează Lee.